Milion izbjeglica prošlo kroz Makedoniju

Izbjeglice i dalje iz Grčke stižu u Makedoniju. Promrzli i mokri, privremeni smještaj i pomoć dobijaju u kampu u Đevđeliji, kroz koji dnevno prođe i nekoliko hiljada ljudi. Procjenjuju da su na polovini puta do svog krajnjeg odredišta – Austrije ili Njemačke.

Petsto metara od graničnog prelaza nalazi se kamp Đevđelija, koji dobro funkcionira i u zimskim uvjetima. U jednoj baraci je sklonište za djecu i majke gdje se smjestila i Sirijka Mimo sa svojim blizancima i malom djevojčicom. Nakon svih rizika i putovanja morem iz Turske u Grčku, napokon se osjeća sigurno. S mužem je odlučila, zbog budućnosti svoje djece, krenuti na put.

“Gajimo veliku nadu da će naša djeca dobro živjeti u Evropi. Rat u Siriji uništio je budućnost naše djece, ona je izgubljena. Tražim da se zaustavi rat u Siriji”, kazala je.

Mališani su privremeno u okruženju koje priliči normalnom životu djeteta – dok ne dođe vrijeme da se ukrcaju u voz i s roditeljima nastave put.

Sreća zbog darovanih čizama

“Za majke je veoma važno, u ovom kratkom periodu dok se naše žene brinu za njihovu djecu, da bar na trenutak odahnu od stresa kojem su izložene na putu”, ističe Meri Naumova iz nevladine organizacije La Strada.

Mnogi čekaju u redu da dobiju čizme. Neki imaju sreću, dok za dio njih čizama nije bilo. Budući da dnevno kroz kamp prođe nekoliko hiljada ljudi, donacije od 2.000 pari čizama, kažu humanitarci, potroše se za jedan dan. Dječak Dlko iz Irana imao je sreće – i on i njegove sestre dobili su tople čizme. Patike je ostavio pored kontejnera.

“Dobio sam nove cipele, dopadaju mi se. Volim Makedoniju”, govori mladi Iranac.

Treći voz gotovo 500 izbjeglica odvozi prema Tabanovcima, dok dio njih čeka slijedeći. Ne obaziru se na informacije da neke zemlje Evropske unije najavljuju zatvaranje granica.

“Dok se ne zaustavi rat u Siriji, dok ne prestane bombardiranje sa svih strana, kad ljudi nisu sigurni da li će dočekati sljedeći dan živi – nema rješenja. Gotovo svo stanovništvo pobjeći će iz Sirije”, kaže izbjeglica iz Sirije.

Granična rampa

Novinarka Al Jazeere Milka Smilevska iz kampa u Đevđeliji javlja kako se procjenjuje da je blizu milion izbjeglica prošlo kroz Makedoniju tokom prošle godine.

“Sirijci s kojima sam razgovarala kažu da, nažalost, ne očekuju da uskoro završi građanski rat u njihovoj zemlji, čak očekuju još veći izbeglički pritisak na Evropu ove godine”, dodaje.

U međuvremenu cvjeta krijumčarenje ekonomskih migranata. Četvericu migranata iz Maroka, koji su uhvaćeni u Makedoniji, policajac vraća u Grčku. Dnevno uhvate 50-ak mladića koji dolaze iz država koje nisu zahvaćene ratom.

Granična rampa još je podignuta za Sirijce, Afganistance i Iračane, ljude koji u potrazi za sigurnijim životom i noću putuju, na temperaturama ispod nule, kako bi se što brže domogli Evrope.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Švedske vlasti ne žele odobriti boravišnu dozvolu Palestincima, ne daju im pomoć koju imaju ostale izbjeglice, uz obrazloženje da u Palestini ne vlada ratno stanje.

25 Jan 2016
Više iz rubrike Balkan
POPULARNO