Crna Gora: Sutra glasanje o povjerenju Vladi

Sjednica Parlamenta o povjerenju Vladi Crne Gore završena je za danas nakon šest sati rasprave. Sutra se nastavlja rasprava poslanika, nakon koje će uslijediti glasanje o podršci aktuelnoj Vladi.

Prvi dio današnje rasprave obilježilo je prepucavanje i žestoka polemika koalicionih partnera, premijera Mila Đukanovića i predsjednika Skupštine Ranka Krivokapića o političkoj korupciji, prenosi Anadolija.

Prvi dan rasprave obilježila je razmjena optužbi između, sada već bivših, koalicijskih partnera iz Demokratske partije socijalista (DPS) i Socijaldemokratske partije (SDP).

Premijer Ðukanović poručio je kako nakon ove sjednice više neće biti mjesta za one koji su se, kako je rekao, navikli da istovremeno budu i vlast i opozicija, misleći pritom na SDP, prenijeli su podgorički mediji.

Na drugoj strani, predsjednik SDP-a Ranko Krivokapić tvrdi da Đukanovićeva vlada traži podjelu parlamenta – na “poslušnike, a ne poslanike”.

Ðukanović je odgovorio kako je kriza u odnosima partnera u vladajućoj koaliciji (DPS – SDP) kulminirala ocjenama kako je vlada tehnička i da je njeno trajanje politički racionalno do trenutka donošenja odluke o pozivu NATO-a za početak pristupnih pregovora s Crnom Gorom.

Zbog toga je, podsjetio je Đukanović, i pokrenuo pitanje povjerenja Vladi.

Kamen spoticanja i investicije

“Slijed političkih događaja pojačao je nepovjerenje u odnosima DPS – SDP. Ovakvo nekonzistentno funkcionisanje vlasti tolerisao sam samo zarad dobijanja pozivnice za NATO”, rekao je Ðukanović.

Prema njegovom mišljenju, poseban kamen spoticanja u odnosima sa SDP-om bio je na polju značajnih investicija.

Za opstanak Vlade potrebno je da na glasanju o povjerenju dobije podršku većine zastupnika od ukupnog broja, odnosno 41 glas.

Vladajuća većina ima 44 zastupnika, od kojih su pet iz SDP-a, manje članice vladajuće koalicije.

Nekoliko desetaka pristalica Demokratskog fronta (DF) okupilo se i danas pred Skupštinom Crne Gore, gdje na videozidu prate nastavak sjednice. Kao i jučer, čuju se zvižduci i ružne riječi prilikom ulaska ministara i zastupnika u parlament.

Izvor: Al Jazeera i agencije