Srbija: Sukob sindikata i vlasti zbog Zakona o platama

Zakon o platama u javnom sektoru Srbije povučen je sa sjednice Socijalno-ekonomskog vijeća Vlade Srbije na doradu.

Akt koji bi trebao urediti sistem zarada još nije usaglašen među ministarstvima, a sindikati najavljuju štrajk ukoliko ne bude usvojen nacrt koji im je predstavljen.

Zakon o platama mora biti usvojen do 1. februara, jer se Vlada Srbije na to obavezala Svjetskoj banci, koja joj treba odobriti kredit za reformu javne uprave.

Umjesto haosa koji vlada u određivanju zarada u javnom sektoru, Zakon o platama bi trebalo da uvede red.

Sindikati i vlast na rubu sukoba

Tome se nadaju u Ministarstvu državne uprave koje duže od godinu dana piše zakon koji će odrediti na koji se način računa visina zarade.

“Ovaj zakon ima namjeru da izrazi složenost posla nekog lekara primarijusa koji se godinama školovao i sistem mora da omogući i njegova plata da se izrazi kao i plata nekog nekvalifikovanog radnika i vozača“, istakao je Dražen Maravić iz Ministarstva državne uprave.

Ali Zakon o platama nikako da prođe Socijalno-ekonomski vijeće Vlade Srbije. To je trebalo da se dogodi i danas, ali je Zakon povučen na doradu.

Zbog tog akta, sindikati i vlast ponovo su na rubu sukoba. Predstavnici radnika tvrde da će im plate biti ponovo smanjene, jer se planira ukidanje takozvanog minulog rada, odnosno godišnjeg uvećanja zarada od 0,4 posto.

“Kad kažu šta je to 0,4  posto, nije to, pa šta je to. To je na 20 godina staža 8 posto.+0919 kad saberete ta umanjenja i 35 posto umanjenje po osnovu bolovanja vi ćete imati 45 posto umanjenu zaradu ne smete ni da se razbolite“, kazao je Ljubiša Nestorović iz Saveza samostalnih sindikata Srbije.

Smanjenja plata, kažu u resornom ministarstvu, neće biti, već će biti uveden koeficijent kojim će se vrednovati nečiji rad.

Sindikati će sačekati novu verziju zakona, koja bi ove nedelje trebalo da im se nađe na stolu. Ali ombudsman već kritikuje taj akt, navodeći da nije usklađen sa drugim propisima, i dovodi do nejednakosti.

Plate u javnim preduzećima će, kako objašnjavaju u resornom ministarstvu, biti uređene posebnim zakonom.

Izvor: Al Jazeera