Pritisci na novinare veći nego ikada

Novinari u Srbiji nastavljaju proteste. Okupljeni oko inicijative “Novinari ne kleče” protestuju četvrti put u posljednja dva mjeseca. Cilj je odbrana prava građana na informiranje u javnom interesu. Upozoravaju da je novinarska profesija u Srbiji izložena najrazličitijim pritiscima, a situacija se, tvrde, svakodnevno pogoršava.

Dvadeset godina je bio novinar, a sada je tri mjeseca nezaposlen. Nakon privatizacije televizije Pančevo, Vladimiru Đokoviću ugovor nije produžen. Vjeruje da je bez posla ostao jer nije pristao da se učlani u SNS.

„Poslednji uslov koji je saopšten bio, to je da je potrebno učlaniti se u SNS, zamolio sam za neko vreme da se o tome razmisli sa obe strane i da se to ne radi, posle toga sam shvatio da kada mi je ugovor mesečni istekao ja prosto posle nisam pozvan da potpišem sledeći ugovor“, rekao je Vladimir Đoković novinar. 

Glavni urednik televizije Pančevo, za koga Vladimir tvrdi da mu je tražio učlanjenje u partiju, nije želio pred kamere. U saopćenju negira optužbe.  

“Sve su to neistine i lažne optužbe. Pošto je situacija u medijima takva kakva jeste, očekujem da u narednom periodu, kako se izborna kampanja bude zahuktavala, takvih optužbi bude sve više. One sve stižu sa jednog mesta, Demokratske stranke.”, navodi Miroslav Milakov, glavni urednik TV Pančevo.

U NUNS-u su uvjereni da su pritisci i ucjene u medijima u zemlji prisutniji više nego ikada.

„Slučaj Vladimira Đokovica je najekstremniji primer ali mi imamo u većini tih redakcija zapravo stvaranje stranačkih televizija i pretvaranje novinara u društveno političke radnike“, kazao je Vukašin Obradović, NUNS.
 
Istraživanje organizacije Transparentnost Srbija o Stanju medija tokom 2015. godine pokazuje kako je s pravne tačke u medijima bolje nego prije pet godina, ali problem nastaje u praksi. 

„Naš utisak je da su svi mehanizmi pritiska na medije koji su tada korišćeni sačuvani pojavili su se neki novi, na primer sada imamo praksu obračunavanja partija kroz stranačka saopšetenja sa novinarima i sa medijima“, rekao je Zlatko Minić, Transparentnost Srbija.

Novinari ne kleče

Medijski radnici okupljeni oko inicijative “Novinari ne kleče” već dva mjeseca protestuju u gradovima širom Srbije. Njihovi zahtjevi su sve brojniji. Od vlasti traže da se uzdrže od pritisaka i da pokrenu postupke protiv onih koji novinarima traže partijske knjižice. Od Tužilaštva traže da ispita aferu u vezi s prisluškivanjem novinara.

Povod za početak protesta bio je komentar ministra odbrane Bratislava Gašića upućen novinarki televizije B92 Zlatiji Labović.

Premijer je smjenu obećao, ali je još nije sproveo.

Savet za borbu protiv korupcije utvrdio je da se pritisak na medije vrši i preko oglašavanja, posebno javnih preduzeća, na način da im se prijeti povlačenjem reklama.

Izvor: Al Jazeera