Povučena donacija za sarajevsku žičaru

Donator je objavio povlačenje donacije za obnovu sarajevske žičare u iznosu 3,5 milijuna eura, kojim bi se financirao dio poslova na pokretanju žičare koja bi vodila od središta grada do Trebevića, javlja reporter Al Jazeere Marin Veršić.

Stoga se ključnim postavilo pitanje hoće li zaista biti obnove objekta koji je bio jedan od zaštitnih znakova Sarajeva prije rata?

Gradonačelnik Sarajeva Ivo Komšić tvrdi kako početak gradnje nije upitan, unatoč činjenici da je donacija povučena. Za sporne imovinsko-pravne odnose, koji su godinama kočili projekt, kaže da su – riješeni.

Cijeli projekt obnove Trebevićke žičare vrijedan je šest milijuna eura, a donator Edmond Offermann odlučio je donirati 3,5 milijuna eura. Sada, njegovim povlačenjem donacije, obnova žičare postaje upitna jer je riječ o 60 posto neophodnih sredstava.

“Idemo u projekt – sa ili bez donacije gospodina Offermanna”, odgovorio je Komšić novinaru Al Jazeere, potvrdivši kako će donatoru poslati novo pismo sa zamolbom da se ne povlači iz projekta.

No, na pitanje s kojim novcem namjerava realizirati najavljeni projekt žičare, Komšić je odgovorio: “To nije vas briga”.

Memorandumom, potpisanim u listopadu 2014. godine između Offermanna i Gradske uprave, bilo je definirano da donacija bude dostupna samo do kraja prosinca 2015. godine.

Nakon isteka roka, donator se odlučio povući. Kao razlog naveo je “činjenicu da Grad Sarajevo nije ispunio svoje preuzete obaveze”.

Takvu je informaciju gradonačelniku danas i službeno priopćio Armin Rustambegović, predstavnik donatora. Za Al Jazeeru je potvrdio kako se Offerman “definitivno povlači”.

Gradske vlasti su imale nekoliko uvjeta za realizaciju donacije, kao što su rješavanje imovinsko-pravnih odnosa vezanih za vlasništvo dolinske i brdske postaje žičare, osiguranje preostalog iznosa novca neophodnog za obnovu žičare te druge radnje.

Donator tvrdi da Gradska uprava nije ispunila niti jednu od preuzetih obaveza, pa je privatna novčana donacija – povučena.

Prijenos vlasništva

No, prije priopćavanja takve odluke donatora, gradonačelnik Komšić je potvrdio kako su imovinsko-pravni odnosi između poduzeća GRAS i Grada Sarajeva riješeni, čime projekt renoviranja žičare u Sarajevu može početi.

Gradonačelnik je pozvao medije da kaže kako će se za Trebevićku žičaru izdvojiti 1,75 milijuna eura. No, nakon što su zaključili primopredaju projekta s Kantona na Grad i riješili imovinsko-pravne odnose s gradskim prometnim poduzećem, doznao je da je donacija Amerikanca Offermanna povučena. 

Komšić je s predstavnicima GRAS-a potpisao ugovor kojim je prijenos prava građenja žičare prebačen s tog javno-komunalnog poduzeća na Grad Sarajevo.

“Od danas stičemo i formalno pravo da gradimo Trebevićku žičaru, uz velike napore i procedure koje smo prošli. Radili smo na tome mjesecima i konačno smo notarski ugovor završili. Bez obzira što je ovo dugo trajalo, mi smo očekivali da će doći do ovoga, da ćemo naći zajednički jezik i nismo nijednog trenutka gubili nadu da ćemo jednog dana potpisati ovaj ugovor”, kazao je Komšić.

“Urađeno je idejno rješenje trase, u međuvremenu smo na svoju ruku uradili projekat rušenja polazne stanice i vrlo brzo ćemo pristupiti tome. Izvršili smo pretkvalifikaciju firmi koje su zainteresovane za građenje žičare, dobili smo dvije firme najpoznatije u Evropi po gradnji žičara. Grad je dobio donaciju od 3,8 miliona franaka (3,5 miliona eura), a nama za žičaru nedostaje još pet miliona. Ove godine ćemo izdvojiti sredstva budžetom, a predvidjeli smo negdje oko 3,5 miliona. Treba se znati: Grad gradi od svojih sredstava žičaru, nećemo tražiti ni od koga pare”, kazao je Komšić dodajući kako rušenje početne stanice na Trebeviću može krenuti odmah.

Na upit novinara Al Jazeere hoće li graditi žičaru ako donacije ne bude bilo, Komšić je i tada odgovorio potvrdno. U tom trenutku nije znao za odluku o povlačenju donatora, koja mu je priopćena sat kasnije.

Propast donacije već nagoviještena

Donirane kabine, koje se nalaze u kampu EUFOR-a u Butmiru, kamo ih je dopremila švicarska vojska, propadaju već pet godina.

Nagovještaj o propasti projekta stigao je prije nekoliko mjeseci kad je donator upozorio na neriješene imovinsko-pravne odnose koji koče donaciju, ali i pitanje tko bi upravljao žičarom – ako se projekt ne pokrene do kraja godine, donator će povući svoja sredstva.

“Nalazimo se na zemljištu kojim upravlja GRAS. GRAS je u vlasništvu Kantona, a Gradska uprava je inicijator i nosilac čitavog projekta. Tri državne institucije koje funkcionišu, ne mogu da se dogovore kako da se riješi pitanje imovinsko-pravnih odnosa. Da ne bude zabune, ne tražimo novo zemljište. Ono koje je bilo potrebno prije za žičaru, potrebno je i sad”, istaknuo je krajem rujna Rustambegović.

Kantonalne vlasti tada su uvjeravale da donacija neće propasti, te su na sastanku s predstavnicima Grada učinili prvi korak – dogovor o izmještanju GRAS-ove tiskare gdje je nekada bila početna postaja žičare. No, ništa se nakon toga nije dogodilo.

Izvor: Al Jazeera i agencije