Nastavlja se suđenje za ubistvo Ćuruvije

Ćuruvija je ubijen ispred ulaza u zgradu gdje su se nalazile prostorije Službe marketinga Dnevnog telegrafa (EPA)

U Specijalnom sudu u Beogradu danas se saslušanjem svjedoka nastavlja suđenje četverici pripadnika Državne bezbjednosti (DB) optuženih za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije 11. aprila 1999. godine.

Na suđenju bi, kako je ranije najavljeno, trebao svjedočiti Dragan Pavić koji je bio šef smjene u Devetom odjeljenju DB-a u vrijeme ubistva.

Za ubistvo Ćuruvije optuženi su nekadašnji šef DB-a Radomir Marković, šef beogradskog centra DB-a Milan Radonjić kao i pripadnik tog centra Ratko Romić, dok je Milan Kurak, koji se tereti da je neposredni izvršilac ubistva, u bjekstvu i sudi mu se u odsustvu.

Radonjić i Romić se nalaze u pritvoru od hapšenja u januaru 2014. godine.

Marković u zatvoru služi kaznu od 40 godina zatvora, a Kurak je u bjekstvu i za njim je raspisana međunarodna potjernica.

Legija ključni svjedok

Prema optužnici, Ćuruviju je ubio Miroslav Kurak, a saučesnik mu je bio Ratko Romić koji je drškom pištolja u glavu udario Ćuruvijinu prijateljicu Branku Prpu.

Kako se navodi u optužnici, Ćuruvija je ubijen zbog “javnog istupanja u zemlji i inostranstvu i kritike nosilaca političke vlasti, mogućnosti da utiče na javno mišljenje i djelovanje opozicionih društvenih snaga, radi očuvanja postojeće vlasti”.

Ćuruvija je ubijen u dvorištu ispred ulaza u zgradu gdje su se nalazile prostorije marketing-službe Dnevnog telegrafa.

Ključni svjedok u tom procesu je nekadašnji komandant Jedinice za specijalne operacije (JSO) Milorad Ulemek Legija, nakon čijeg svjedočenja je pokrenuta zvanična istraga protiv optuženih.

Ulemek, također, služi jedinstvenu kaznu od 40 godina zatvora u požarevačkoj Zabeli zbog ubistva premijera Srbije Zorana Ðinđića, bivšeg predsjednika Predsjedništva Srbije Ivana Stambolića, zločina na Ibarskoj magistrali i nedjela “zemunskog klana”.

Prisluškivanje telefona

Svjedok na suđenju za ubistvo Ćuruviji, bivši pripadnik beogradskog DB-a izjavio je na suđenju u oktobru prošle godine da su telefoni ubijenog prisluškivani skoro osam mjeseci.

Predrag Gikić je kazao da je tokom prisluškivanja Ćuruvije (od ljeta 1998. do polovine februara 1999. godine) sastavio između 30 i 40 službenih zabilješki.

Bivši pripadnik beogradskog centra Državne bezbjednosti prisluškivao je telefone ubijenog Slavka Ćuruvije skoro osam mjeseci, od druge polovine 1998. godine do pred NATO-ovo bombardiranje Srbije 1999. godine.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO