Hrvatska: Prijava zbog moguće izborne krađe

Hrvatska izborna komisija (DIP) podnijet će krivičnu prijavu protiv nepoznatog počinioca zbog mogućeg krivičnog djela izborne prevare (Al Jazeera)

Hrvatska izborna komisija (DIP) podnijet će Državnom tužilaštvu krivičnu prijavu protiv nepoznatog počinioca zbog mogućeg krivičnog djela izborne prevare.

Reakcija je to na nedavne izjave Tomislava Karamarka da ima indicije kako je Domoljubnoj koaliciji ukradeno pet ili šest mandata.

U svom saopćenju iz Izborne komisije te zemlje podsjećaju kako je Ustavni sud donio odluku da su izbori provedeni u skladu s Ustavom.

Kažu i da su počeli objavljivati izborne rezultate već od 22:00, a i prije konačnih rezultata, tri dana nakon izbora, objavili su rezultate po biračkim mjestima pa su rezultati bili dostupni svima i laki za provjeru.

‘Rasvjetljavanje događaja’

“Izjava gospodina Tomislava Karamarka, prvog potpredsjednika Vlade, upućuje na sumnju u pravilnost izbornih rezultata kroz navod o postojanju indicija o ‘krađi’ mandata. Zbog navedenog, DIP će DORH-u podnijeti kaznenu prijavu protiv nepoznatog počinitelja zbog mogućeg počinjenja kaznenog djela izborne prijevare”, navodi DIP.

Karamarko je u subotu najavio da će se ispitati mogućnost izborne krađe.

U nedjelju je na Facebooku izrazio nadu da će nadležna državna tijela progovoriti o načinu kako je u državno vlasništvo u vrijeme vladavine SDP-a dospjela kompanija APIS koja je imala potpuni nadzor nad biračkim popisima i prebrojavanjem glasova na parlamentarnim izborima te istaknuo kako će to biti početak rasvjetljavanja, što se događalo u izbornoj noći 8. na 9. novembar 2015. godine.

Izvor: Al Jazeera i agencije