Casey: Moguć raspad EU-a zbog izbjegličke krize

Casey kaže da Evropa odbija postaviti velika pitanja o izbjeglicama i ekonomiji (Arhiva)

Izbjeglička kriza i ekonomska kriza, koja traje posljednjih šest-sedam godina, pokazale su ograničenja Evropske unije, ocijenio je profesor Londonske škole za ekonomiju Bernard Casey, izrazivši sumnju u opstanak tog bloka.

U tom smislu, Casey je rekao da glavno pitanje ne bi trebalo da bude da li je Srbija spremna da se pridruži Evropskoj uniji, već da li je EU vrijedna pridruživanja i da li će uopće postojati u vrijeme kad Srbija bude spremna da se priključi.

Casey je, na marginama Međunarodnog naučnog skupa u Beogradskoj bankarskoj akademiji, izrazio bojazan da bi granice EU-a mogle da se raspadnu usljed izbjegličke krize.

“Svaki dan čujemo sve intenzivnije izjave da je to tuđi problem, da smo već dovoljno uradili, a sve je manje govora o tome zašto se ovo uopće dešava. Svi žele da zatvore svoje granice i prenesu problem dalje, ali ne odgovaramo na pitanje zašto je problem tu”, rekao je Casey.

Evropa odbija da postavlja velika pitanja kako o izbjeglicama tako i o ekonomiji, konstatovao je i dodao da je ranije i Balkan bio ujedinjen, a sada je fragmentiran.

Fragmentiranje Evrope

“To se sad dešava i Evropi, umjesto da se svi drže zajedno, fragmentira se. Ali u teškoćama je to tako”, rekao je Casey, dodajući da je zabrinut zbog fragmentacije jer je slobodna trgovina unutar Evropske unije veoma važna.

Profesor sa Sorbone Xavier Rise složio se da je trenutno problem teško okruženje, ekonomsko, socijalno, izbjeglička kriza, te da je sve te probleme potrebno “uračunati” vezano za integraciju Srbije.

Problem, kako je naveo, nisu koraci koje Srbija preuzima, nego i okruženje, što znači da postoje ekonomski i drugi problemi u Evropi koji mogu na to da utječu.

Rise je po pitanju integracije Srbije optimističan, pa kaže da je na dobrom putu da postane članica.

On je pohvalio političke promjene i dosadašnju reformu institucija, ali i prateće ekonomske promjene, ocijenivši da bi Srbija mogla biti spremna za zajedničko tržište.

Prema njegovim riječima, ono na čemu bi dalje trebalo raditi jeste stvaranje još boljeg okruženja za investitore.

Izvor: Agencije