Srbija: Problemi s elektronskim knjižicama

Elektronske zdravstvene kartice u Srbiji u primjeni su od sredine prošle godine, ali se zdravstveni radnici žale da sistem ne funkcionira onako kako je zamišljen.

Zbog nepostojanja integriranog zdravstvenog sistema, podaci iz zdravstvene kartice mogu se pročitati samo na jednom mjestu. Doktori kažu da u karticama nedostaju podaci i historija bolesti pacijenata. Umjesto s papirnatim, dio pacijenata posljednjih šest meseci kod doktora stiže s novim zdravstvenim iskaznicama. Ipak, mnogi i dalje ne znaju da rok za zamjenu ističe krajem ove godine.

U praksi se sistem još usklađuje. U pojedinim zdravstvenim ustanovama pacijenti s elektronskim iskaznicama morali su duže čekati, jer na njima ne piše broj zdravstvenog kartona, a većina ga ne zna napamet.

“Ima neko olakšanje da se sestre koriste, nešto nalepe, sve je novo za nas”, kaže pacijentica Milena.

Problem je internet

Elektronsko doba na srpski način – tako je povjerenik za informacije od javnog značaja opisao lijepljenje papirića s brojem kartona na elektronsku iskaznicu. Novi dokument ima taj podatak, on je vidljiv kada se ubaci u čitač, ali radi ovisno o tome je li stabilna internetska mreža, što je često, kažu, problem.

“Sestra knjižicu stavlja u čitač. Odmah elektronski karton prepozna pacijenta. Proverava da li je knjižica overena ili nije i sestra prosleđuje dalje”, objašnjava Goran Đurđević iz Doma zdravlja Voždovac.

Zbog toga su u pojedinim ustanovama savjetovali pacijente da uvijek imaju i novu i staru iskaznicu.

“Pacijenti jesu čuli da nove knjižice ne rade u svim domovima zdravlja i na svim računarima, tako da nose i jednu i drugu. Poneki”, kaže Đurđević.

Doktori poznaju svoje pacijente, ali kažu da su u problemu kada im s iskaznicom dođe neko ko nije registriran u njihovoj ustanovi. U novom dokumentu ne postoje, kažu, ni napomene koje su do sada upisivane rukom na starim iskaznicama.

“Napomena da li je alergičan, što je jako bitno, na primer krvna grupa ili neki opšti podaci koji bi koristili ukoliko bi trebalo hitno pružiti pomoć pacijentu”, nabraja doktorica Gordana Palić Jevremović.

Ti podaci su pohranjeni u sistemu Fonda za zdravstveno osiguranje, ali ustanove u Srbiji nisu umrežene, pa doktori ne mogu razmijenjivati informacije o pacijentima.

“Itekako bi značilo da budemo povezani sa svima, bar u Beogradu, a onda kasnije i sa ostalim službama van Beograda”, kaže Palić Jevremović.

Ovo je tek početak

U Fondu za zdravstveno osiguranje su zadovoljni dosadašnjom primjenom novog sistema. Kažu da je ovo tek početak.

“Značaj zdravstvene kartice će postati još veći uvođenjem integrisanog zdravstvenog informacijskog sistema, čija je implementacija u toku”, kažu u Fondu.

Nadležni ipak ne govore u kojem roku će umrežavanje biti završeno.

“Od juna prošle godine izdato je gotovo pola miliona zdravstvenih kartica. Do kraja godine još šest miliona građana Srbije mora da dobije novu zdravstvenu knjižicu. Nadležni kažu da za sada ne planiraju prolongiranje roka”, izvještava reporter Al Jazeere Marko Subotić.

Izvor: Al Jazeera