Hrvatska: Prvi sastanak nove Vlade

Nova hrvatska Vlada Mosta i Domoljubne koalicije, na čijem čelu je nestranački premijer Tihomir Orešković, održala je u subotu prvi radni sastanak nakon što je Hrvatski sabor Vladi u petak izglasao povjerenje.

Kako je priopćeno nakon sastanka, razgovaralo se o procesu preuzimanja ministarstava i izradi proračuna. Na sastanku si bili svi članovi Vlade osim potpredsjednika Bože Petrova, koji je u Metkoviću zbog drugih obveza.

Dio ministara već je tijekom dana preuzeo dužnosti, dok će većina njih to učiniti u ponedeljak. Već u srijedu novi premijer od njih očekuje prvu analizu stanja koje su zatekli u svom resoru, a onda i izradu godišnjeg proračuna.

Orešković je izjavio kako je ministrima naložio da prouče proračune ministarstava koje preuzimaju, kako bi se što prije moglo početi s izradom i definiranjem državnog proračuna za ovu godinu.

MMF idući tjedan u Hrvatskoj

“Tražio sam i da se udube u budžete, da dobro razumiju svoje rashode i da što prije počnemo definirati proračun”, naglasio je.

Kazao je i kako idući tjedan u Hrvatsku dolazi misija MMF-a, a očekuje da će u kratkom roku imati i sastanak i s Europskom komisijom zbog čega, istaknuo je, Vlada što prije treba biti upoznata sa stanjem.

“Što prije trebamo biti spremni, znati koji nam je status, gdje smo danas i da se počnom spremati za taj najbitniji proračun koji nas sada čeka”, ponovio je premijer Orešković te još jednom naglasio da Hrvatska “nema vremena”. 

Trenutačno je na snazi odluka o privremenom financiranju, koja istječe krajem ožujka.

Hrvatski sabor je u petak, nakon cjelodnevne rasprave, sa 83 glasova za, 61 protiv i pet suzdržanih izglasao povjerenje Oreškoviću kao predsjedniku Vlade i njegovim ministrima te potpredsjednicima Vlade.

Podršku Vladi nije dao ekonomski strateg Mosta Ivan Lovrinović, jer je, kako je rekao, Most odustao od ključnih momenata ekonomskog programa, na temelju kojega je stekao povjerenje birača.

Zastupnik Mosta Juro Martinović u subotu je potvrdio ranije neslužbene informacije da on i još dvojica zastupnika Mosta, Ivan Lovrinović i Ivica Mišić, razmišljaju o napuštanju Mosta nezavisnih lista i osnivanju kluba zastupnika, zbog odstupanja od gospodarskog programa temeljem kojeg je ta platforma stekla povjerenje birača.

Martinović je u subotu izjavio Hini da njih trojica još nisu napustili Most, niti su osnovali svoj klub zastupnika, ali će tijelo inicijative Promijenimo Hrvatsku, preko koje su došli u Most, održati sastanak na kojem će odlučiti o daljnjim koracima, uključujući i napuštanje Mosta i osnivanje kluba zastupnika.

Nezadovoljnici u Mostu

Iako je Martinović s Mišićem u petak kasno navečer dao potporu novom premijeru Oreškoviću i njegovim ministrima, kaže da podržava stajalište Lovrinovića, koji Vladu nije podržao.

Most nezavisnih lista, koji je na izborima osvojio 19 zastupničkih mjesta, ranije je napustilo četvoro zastupnika.

Orešković je u petak, predstavljajući zastupnicima u Hrvatskom saboru svoj program, rekao da će glavni cilj njegove vlade biti poboljšanje gospodarskih i društvenih prilika u Hrvatskoj i podizanje životnog standarda građana.

Među ciljevima spomenuo je osiguranje godišnjeg rasta bruto domaćeg proizvoda za više od tri posto i smanjenje javnog duga na manje od 80 posto BDP-a do 2020. godine, smanjenje deficita na manje od tri posto BDP-a do 2017. godine, povećanje izvoza za 30 posto, smanjivanje nezaposlenosti ispod 14 posto te povećanje BDP-a po glavi stanovnika za 2.000 eura.

Izvor: Al Jazeera i agencije