Bh. poljoprivrednike brine aplikacija za EU

Polovinom februara Bosna i Hercegovina će u Briselu predati aplikaciju za članstvo u Evropskoj uniji. Da bi zahtjev za članstvo u EU uspio, potrebno je ispuniti niz uvjeta. Jedan od njih je i prilagođavanje trgovinskog dijela Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, od čega najviše strahuju poljoprivrednici.

Mehmed Nikšić u blizini Sarajeva ima farmu sa 50 krava. Mlijeko prodaje domaćoj mljekari. Otkupna cijena jednog litra je 35 eurocenti. Jeftinije, kaže, ne može, jer godinama nema poticaja države. Otvaranje tržišta za proizvode iz EU-a ugrozit će i njega, i bh. proizvodnju.

“U ovakvim uvjetima mi ne možemo biti konkurentni, možemo samo zatvarati. A ima jedan ogroman problem, što smo svi uzeli kredite, a ti krediti – banke nam stoje za vratom, kad dođe mak na konac, banke će uzeti svoj dio”, kazao je Nikšić.

‘Guranje u ralje vuka’

U istoj situaciji su poljoprivrednici iz oba bh. entiteta.

“Ništa nema ni od subvencija, ni od premija, ni od izgradnje objekata, ni od plavog dizela… Znači, mi nemamo nikakve uslove da bi proizvodili, i sada nas takve žele da gurnu u ralje vuku, da gurnu u ralje EU-a, koja će nas progutat'”, rekao je poljoprivrednik Vladimir Usorac.

Zato traže reciprocitet.

“Koliko mi u EU-a izvezemo jabuka, neka oni uvezu u Bosnu i Hercegovinu bez ikakvih carina. Koliko mi izvezemo mlijeka i mesa, neka oni uvezu ovamo. Ne izvozimo mi tamo, ne mogu ni oni ovamo, neka plate carine, poreze i sve ostalo”, ocijenio je Usorac.

Pred Ministarstvom vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine je težak posao. Znaju – otvaranje bh. tržišta je neminovno, no tražit će da se odvija postepeno i uz kompenzaciju.

“Tražimo da se o tome povede računa prilikom adaptacije SSP-a i da se adaptacija izvrši tako da se uvaži minimum interesa Bosne i Hercegovine, da ovaj sektor pokušamo odbraniti da bi mogao da preživi adaptaciju SSP-a”, kazao je ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović.

Dugotrajna procedura

Adaptacija SSP-a nije jedini uvjet koji treba ispuniti da bi aplikacija bila ozbiljno razmotrena.

“EU želi vidjeti značajan napredak u provođenju Reformske agende. Drugo, treba se ostvariti napredak u prilagodbi trgovinskog dijela Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju. Treće, mora se ostvariti funkcionalna koordinacija svih pitanja u procesu integracija, osiguravajući uravnoteženo, objektivno i efikasno odlučivanje”, izjavila je glasnogovornica Delegacije EU-a u Bosni i Hercegovini Jamila Milović-Halilović.

“I kada Bosna i Hercegovina podnese aplikaciju za članstvo u EU, uslijedit će procedura popunjavanja upitnika, a ta procedura može potrajati i do godinu”, javlja Nadina Maličbegović, novinarka Al Jazeere.

Izvor: Al Jazeera