Vlasti BiH bez komentara o prijemu zatvorenika iz Guantanama

Nakon što je objavljeno da je Tariq el-Sawah, Egipćanin sa bh. državljanstvom iz zatvora u Guantanamu, u kojem je proveo 13 godina, prebačen u Bosnu i Hercegovini, Al Jazeera je kontaktirala institucije te zemlje.

Ministarstvo sigurnosti i Služba za poslove sa strancima nisu odgovorili na upite, a jedini odgovor koji smo dobili bio je iz Ministarstva vanjskih poslova.

“Upućujemo Vas da se zahtjevom za odgovor na dostavljena pitanja obratite nadležnoj instituciji Bosne i Hercegovine, što Ministarstvo vanjskih poslova u predmetnom slučaju nije.”, stoji u odgovoru Ministarstva.

Zatvorenik iz Guantanama  Abdul Aziz al-Swidi koji je juče premješten u Crnu Goru, ne predstavlja, shodno procjeni nadležnih američkih i crnogorskih sigurnosnih službi, sigurnosnu ili bilo koju drugu prijetnju po državu i građane Crne Gore, saopćeno je iz Vlade Crne Gore, javlja Anadolija.

“Zatvorenik koji je juče ušao u Crnu Goru, u okviru posebnog programa pokrenutog od strane Vlade Sjedinjenih Američkih Država sa ciljem zatvaranja baze Guantanamo na Kubi, ne predstavlja bezbjednosnu ili bilo koju drugu prijetnju po državu i građane Crne Gore. Transferima lica o kojima je u ovom programu riječ u treće zemlje, prethode detaljne evaluacije njihovih ponašanja, krivično-pravne odgovornosti, kao i ukupna bezbjednosna procjena shodno kojoj se odluke o transferu donose”, navodi se u saopćenju Vlade.

Odluku Crne Gore da prihvati bivšeg zatvorenika iz Guantanama al-Swidia komentarisao je prethodno ministar Raško Konjević.

Porodica El-Sawaha u BiH?

Al-Swidi, državljanin Jemena, u američkom zatvoru Guantanamo, bez podignute optužnice, proveo je 13 godina.

“Ja ću vas samo podsjetiti da je Crna Gora samo jedna od zemalja država, EU i regiona koja učestvuje u tom projektu. Što se ostalog tiče milsim da će vam mnogo bolji odgovor dati Ministarstvo vanjskih poslova“, kazao je Konjević.

“Poznato je da je Tariq el-Sawah 2000. godine napustio BiH, a 2002. je uhapšen u Afganistanu, odakle je prebačen u Guantanamo. Revizija državljanstava je provedena 2004. godine, tako da taj čovjek vjerovatno ima bh. državljanstvo. Ima nekih informacija da je njegova porodica u BiH. Neki mediji špekulišu da je učestvovao u kreiranju eksplozivnih naprava za napade 11. septembra,  bio je član  Al-Kaide, tako da bi se moglo reći da predstavlja sigurnosni rizik za BiH. Sama činjenica da ga bh. vlasti ne terete za ništa može boraviti gdje želi“, istakao je stručnjak za sigurnost Goran Kovačević.

Američko Ministarstvo odbrane jučer je saopćilo da je dva zatvorenika iz zatvora u zaljevu Guantanamo prebacilo u Crnu Goru i Bosnu i Hercegovinu, gdje bi trebalo da započnu novi život.

U BiH je prebačen Egipćanin Tariq el-Sawah sa teškim zdravstvenim problemima, a u Crnu Goru zatvorenik iz Jemena Abdul Aziz al-Swidi, navelo je američko Ministarstvo, dodajući da ni jedan ni drugi nisu mogli da se vrate u zemlju iz koje potiču.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO