Protest protiv izbora hrvatskih ministara

Sanja Sarnavka pred Saborom rekla kako Hrvatsku s novim ministrima 'čeka mrkli mrak' (Sanjin Struki? / Pixsell)

Aktivisti Platforme 112 okupljeni pod nazivom “Za Hrvatsku vladavine prava” zatražili su u petak na Markovu trgu, ispred Hrvatskog sabora, da se za ministra kulture, odnosno ministra branitelja ne imenuju Zlatko Hasanbegović i Mijo Crnoja zbog svojih javno iznesenih stajališta.

Čelnica udruge B.a.B.e. Sanja Sarnavka je uoči saborske sjednice, na kojoj bi trebala biti konstituirana nova hrvatska vlada, izjavila da su “zgranuti prijedlogom imenovanja tih dvojice kandidata za ministre”.

Posebice su ogorčeni predloženim Hasanbegovićem za ministra kulture jer, kako je rekla, “s kulturom nema nikakve veze i velika većina djelatnika u kulturi za njega nikada nije čula”.

Sarnavka je istaknula Hasanbegovićeva stajališta prema kojima je “antifašizam floskula” i da ne može biti temeljem ustavnog poretka, kao i to da “prezire salonske aktiviste koji se ispod duginih boja šepure na ‘gay prideu'”.

‘Nepopravljiva šteta za kulturu’

“Temelj kulturnog stvaralaštva je sloboda izražavanja i ne možemo biti kreativni ako ćemo misliti što ministar odobrava, a što ne. Mislimo da nas, ako bude potvrđen, čeka mrkli mrak”, ocijenila je Sarnavka.

“Namjera kandidata za ministra branitelja Mije Crnoje i njegova najava da treba izraditi ‘registar izdajnika’ primjerenija je Sjevernoj Koreji i jednom totalitarnom, autoritarnom režimu, a ne članici Europske unije i zemlji koja tvrdi da ima visokorazvijenu demokraciju, ili da joj barem teži”, dodala je.

Društveni aktivist Vilim Matula ocijenio je kako je predsjednik Hrvatske demokratske zajednice i čelnik Domoljubne koalicije Tomislav Karamarko, samim time što je predložio Hasanbegovića za ministra kulture, napravio nepopravljivu štetu za kulturu i Ministarstvo kulture.

“Ne vidim drugog načina nego da ga se povuče. Taj je čovjek svojim izjavama izazvao zgražanje ljudi i to je sramota koju je teško sprati”, ustvrdio je Matula.

Upitan hoće li biti prosvjeda bude li Hasanbegović ipak imenovan, Matula je odgovorio: “Svakako, bit će prosvjedi. To je neupitno i posljedica je huškačke kampanje.”

Poštivati Ustav Hrvatske

Aktivistica Centra za mirovne studije Sandra Benčić rekla je kako svaka politička opcija koja dobije izbore ima pravo legitimno birati izvršnu vlast, u skladu sa svojom vrijednosnom orijentacijom, no da je minimum poštivanje Ustava Hrvatske.

“Stajalištem da antifašizam nije temelj hrvatskog društva i da je Hrvatska izgubila u Drugom svjetskom ratu, odnosno da nije pobijedila, Hasanbegović ne može imati legitimitet da bude ministar u Vladi Hrvatske”, naglasila je Benčić.

“Očekujemo da će ga koalicija koja sastavlja vladu zamijeniti primjerenijim kandidatom koji poštuje pravne temelje države”, dodala je.

Sedamdesetak aktivista burnim negodovanjem i zvižducima dočekalo je saborske zastupnike i kandidate za članove vlade pri dolasku na saborsku sjednicu, a osobito kandidata za ministra kulture Zlatka Hasanbegovića, Darka Milinovića (HDZ), Ivana Lovrinovića (Most), Darinka Kosora (HSLS), Ivana Tepeša (HSP dr. Ante Starčević)…

Hasanbegović: To je ideološki linč

Zlatan Hasanbegović, novi predloženi ministar kulture u vladi Tihomira Oreškovića, najprozivaniji od oporbe zbog svog, navodno, proustaškog habitusa, danas je u Saboru izjavio kako se svojih izjava ne odriče te kako je riječ o ideološkom linču.

“Sve ovo ima elemente jednog ideološkog linča koji nema uporište u bilo kakvim činjenicama, već u selektivnom korištenju mojih različitih izjava koje sam davao u proteklih 10 godina u sklopu svojih povijesnih istraživanja ili debata”, kazao je Hasanbegović.

“Ovdje nije riječ o antifašizmu, već o odnosu prema jugoslavenskom totalitarnom komunističkom naslijeđu. Svi oni zlorabe pojam antifašizma, jer svaki ozbiljan povjesničar zna da taj pojam može biti fluidan i da mu mnogi mogu pripisivati različita značenja. Dakle, antifašist je bio i Staljin, antifašist je bio i Tito i Pol Pot, i američki general Patton… I svima je jasno da su to sasvim različite osobe”, kazao je Hasanbegović.

Kazao je kako su iz Drugog svjetskog rata kao pobjednici izišli obnovljena Jugoslavija i jugoslavenski komunizam te kako je “hrvatski narod nacionalsocijalistički totalitarizam zamijenio boljševičkim totalitarizmom”. Prema njegovom mišljenju, ne može se smatrati da je iz tog rata hrvatski narod izišao kao pobjednički narod.

“Nema pobjede ako pobjeda u sebi ne sadrži pravo na nacionalnu slobodu, državnu samostalnost i pravo na parlamentarni, građanski, demokratski poredak”, izjavio je.

Govoreći o antifašizmu, kazao je kako osim njega u Ustavu Republike Hrvatske stoje i druge povijesne, jednako vrijedne činjenice.

Ustvrdio je i kako nikad nije bio član Hrvatskog oslobodilačkog pokreta (HOP) koji je osnovao Ante Pavelić. 

Izvor: Agencije