Hrvatska javnost upozorava na govor mržnje

Predstavnici srpske manjine obratit će se Državnom odvjetništvu Republike Hrvatske i Agenciji za elektroničke medije (Pixsell)

Nakon što je Hrvatsko novinarsko društvo (HND) upozorilo na “slučaj govora mržnje viđen u televizijskoj emisiji Markov trg Marka Juriča, prikazanoj na lokalnoj zagrebačkoj televiziji Z1”, oštro su reagirali i predstavnici nevladinih udruga.

Predsjednik HND-a Saša Leković navodi kako je “Jurič, autor i voditelj emisije koju prenose i neke druge lokalne televizije u Hrvatskoj, a jedna, prema njegovim riječima, i u Australiji, već drugi puta poručio svojim sugrađanima sljedeće: ‘Poruka Zagrepčanima, svima koji se šeću Cvjetnim trgom, budite oprezni budući je u blizini crkva u kojoj stoluju, da parafraziram jednog srpskog ministra, četnički vikari'”.

“Pripazite, kada se šećete Cvjetnim trgom, pogotovo majke s djecom, da ne bi koji od tih četničkih vikara istrčao iz crkve i u svojoj maniri klanja izveo svoj krvavi pir na našem najljepšem zagrebačkom trgu koji bi možda trebalo obilježiti tablama: ‘Pazi, oštar četnik u blizini'”, prenio je Leković Juričeve riječi.

Oglasio se i Jurič

Iz HND-a smatraju da je u tom slučaju riječ o govoru mržnje i provokaciji koja može imati posljedice po sigurnost građana Zagreba i svih njegovih posjetitelja, bez obzira na njihovo nacionalno podrijetlo i vjersku opredijeljenost.

Prema Lekovićevom mišljenju, u ovom slučaju nije riječ o novinarskom radu, ni o šali, već o “krajnje neodgovornom i zabrinjavajućem javnom istupu”.

“Smatramo da bi svi medijski akteri u svakom trenutku morali imati na umu kako je tanka granica između verbalnog i stvarnog nasilja, i da širenje netolerancije, nacionalne i svake druge isključivosti u javnom prostoru, koje u manjoj ili većoj mjeri godinama u njemu egzistiraju, nisu nikakve videoigrice niti rasprave u gostionicama. HND stoga ponovno poziva novinare i sve odgovorne u medijima, javnima i komercijalnima, da svoj posao obavljaju odgovorno, i da budu svjesni svoje društvene moći, čija zloupotreba lako može dovesti do neželjenog nasilja”, naveo je Leković.

U međuvremenu, oglasio se i Marko Jurič, autor emisije Markov trg, uputivši medijima javnu izjavu.

Navodi kako je u spornoj emisiji na televiziji Z1 “želio otvoriti temu četništva u Srpskoj pravoslavnoj crkvi, a na osnovu nepobitnih dokaza pjevanja četničkih pjesama najvišeg klera, objavljenih na YouTubeu”.

Pupovac: To je već politička agenda

Predsjednik Srpskog narodnog vijeća (SNV), ujedno i saborski zastupnik srpske manjine, Milorad Pupovac smatra da “slučaj Marka Juriča nije slučaj izoliranog novinara niti televizije koja mu daje prostora da čini to što čini”.

“Nažalost, riječ je o političkoj agendi koja u posljednje tri godine sve više dobiva prostor u javnosti”, rekao je Pupovac.

Prema njegovom mišljenju, sve što je Jurič izgovorio primjer je iskazivanja mržnje, pozivanja na nasilje i pozivanja na linč pripadnika jedne vjerske i nacionalne zajednice.

“Ta politika, ta atmosfera pretpostavlja da je mržnja za društvo bogatija nego kritika, da je sijanje straha to koje je važnije za stvaranje nacionalnog jedinstava, nego demokratski razgovor, dijalog, rasprave i uzajamne kritike”, rekao je Pupovac.

Najavio je i kako će se SNV obratiti Državnom odvjetništvu Republike Hrvatske i Agenciji za elektroničke medije.

“Ako većina ne shvati da je upravo zadaća većine da se manjina osjeća ugodno, onda nećemo ništa postići. Ovo je jasan primjer govora mržnje i direktno poticanje na nasilje prema pripadnicima srpske manjine. To treba osuditi većina, ako to ne bude napravljeno, to je ozbiljan propust ove države, ove vlade na odlasku i vlade na dolasku i cijelog društva”, reka je aktivist Zoran Pusić.

“Došao sam ovamo kao zabrinuti građanin. Po mome autu pišu velika slova U već šest mjeseci. Prije nekoliko dana nožem su mi probušene gume na autu. Na Kući ljudskih prava ispisan je veliki grafit ‘g… četnička’ s jednim interesantnim tipfelerom”, dodao je Pusić.

Izvor: Agencije