Sindikat u Federaciji BiH najavljuje proteste

Čelnici Saveza samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine najavili su proteste za 26. januar ukoliko Vlada entiteta Federacija Bosne i Hercegovine ne povuče iz procedure izmjene i dopune Zakona o radu.

Sindikalci su se u srijedu ujutro okupili ispred zgrade federalne vlade u Sarajevu, gdje su iskazali nezadovoljstvo najavljenim izmjenama i dopunama Zakona o radu te iznijeli svoje zahtjeve.

Nakon sastanka Kolegija Ekonomsko-socijalnog vijeća Federacije, kojem je prisustvovao i federalni premijer Fadil Novalić, predsjednik Saveza samostalnih sindikata Ismet Bajramović rekao je da predstavnici Sindikata ne žele učestvovati u “socijalnom dijalogu”, a Vladi su dali rok do kojeg treba povući izmjene Zakona o radu.

“Premijer je pokušao da mi kaže da mi imamo pogrešnu verziju izmjena Zakona o radu, što je meni bilo smiješno. Niti bilo kakva izmjena ne može ići mimo socijalnih partnera i samim tim nema veze da li je to ‘faširana’ verzija i to se nije smjelo desiti. To je ona sapunica vezana za kolektivni ugovor”, kazao je.

Kolektivni ugovori

Novaliću su na sastanku uručili tri osnovna zahtjeva – povlačenje iz procedure izmjena i dopuna Zakona o radu ili će u protivnom 26. januara stupiti u generalni štrajk, potpisivanje usaglašenih kolektivnih ugovora i otvaranje procesa potpisivanja granskih ugovora.

Bajramović je dodao da je krajnji datum za usvajanje ovih zahtjeva petak 22. januara.

“Mi smo usaglasili kolektivni ugovor i može se potpisati do petka. Neka premijer da odgovor Sindikatu da neće ići u proceduru i da će potpisati kolektivni ugovor. Poslali smo poruku radničkoj klasi da će imati akt koji će im garantovati bezbjednost”, dodao je.

Bajramović je poručio da će, ukoliko Vlada Federacije ne ispuni zahtjeve Sindikata, 26. januara održati protestni skup ispred zgrade federalne vlade, na kojem će, osim ovih zahtjeva, biti uključen i zahtjev za smjenu Novalića.

Najavio je da delegacija Sindikata neće više učestvovati u radu Ekonomsko-socijalnog vijeća.

Izvor: Agencije