Zašto strani ljekari zaobilaze Hrvatsku

Hrvatskoj trenutno, prema standardima Evropske unije, nedostaje 4.000 ljekara.

Oni domaći, posebno mlađi, sve češće odlaze vani, a strani ljekari ne dolaze raditi u Hrvatsku u većem broju, iako postoji interes, posebno u zemljama regiona.

Hirurg Mohamed Kattae jedan je od 29 stranih ljekara koji trenutno rade u Hrvatskoj.

Studirao je u Zagrebu, specijalizirao u Sarajevu, a 1999. godine vratio se u svoju domovinu Siriju.

No, zbog niza okolnosti 2009. ponovno dolazi sa porodicom u Hrvatsku.

Nažalost, posao ljekara nije mogao lagano dobiti zbog dosta proceduralnih barijera.

“Nisam mogao zbog nostrifikacije, zbog tih problema. Onda sam, kada nisam mogao dobiti ovdje zaposlenje, išao u Bosnu. Tada sam polagao državni ispit, i nakon toga mi je priznata specijalizacija, odnosno specijalizacija iz opće kirurgije koju sam završio u Sarajevu”, istakao je Kattae, ljekar u Općoj bolnici Karlovac.

Administracija u Hrvatskoj

Mnogi njegovi prijatelji nisu kao on imali strpljenja boriti se s administracijom u Hrvatskoj, pa su svoj put nastavili u Njemačkoj.

“Hrvatska je jako lijepa zemlja i naravno ima dosta ljudi koji žele doći u Hratsku i raditi u toj zemlji. Ja vjerujem da bi, kada bi riješili taj problem, dosta stručnjaka iz susjedne zemlje došlo ovdje”, tvrdi Kattae.

“Trenutno 195 stranih liječnika čeka priznavanje dokumentacije i svoj novi posao u Republici Hrvatskoj”, izvijestio je Al Jazeerin reporter Vanja Gavran.

Doktorica Žarka Rogić iz Hrvatske liječničke komore kaže da je problem u tome što su i Komora i Ministarstvo zdravlja nadležni za priznavanje dokumenata.

“Ono što Komora predlaže, to je jedno prvostupanjsko tijelo u postupku priznavanja inozemnih stručnih kvalifikacija. Mi se ne zalažemo da se pojednostavi procedura u smislu da svatko može ući bez ikakvog kriterija, nego samo da to bude jasno, da to bude u jednom tijelu, da ljudima bude jasnije kako će tu proceduru voditi i provoditi”, tvrdi Rogić.

Predsjednik Hrvatskog liječničkog sindikata dr. Ivica Babić mišljenja je da komplicirana procedura nije jedni razlog nedolaska stranih ljekara.

On kao razlog navodi i to da je prosječna plata ljekara u Hrvatskoj 1.200 eura, što je četiri puta manje nego što njihove kolege zarađuju u Njemačkoj.

“Dolazak sposobnog kolege u Hrvatsku, a ako je zadovoljio uvjete za ulazak u Europsku uniju, sigurno je samo prolazna stanica za odlazak u drugu državu u koju odlaze i hrvatski liječnici. Nema raloga ostati u Hrvatskoj kad su sami Hrvati u svojoj državi nezadovoljni zbog ovih razloga o kojima sam govorio”, zaključio je Babić.

Više je nego jasno – jednostavnije procedure, ali i bolji uvijeti za rad ljekara u Hrvatskoj, ključ su za povećanje broja stranih ljekara i ostanak domaćih.

I ljekari i pacijenti nadaju se da će stvari krenuti nabolje.

Izvor: Al Jazeera  


Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada