Vulin: Nova pravila za prevoz izbjeglica

Srbija će poduzeti istovjetne mjere kakve su uvele Hrvatska i Slovenija (Arhiva)

Slovenija i Hrvatska su uvele nova pravila za prijevoz i registraciju izbjeglica, koja se odnose na smanjenje kapaciteta vozova za tu populaciju, izjavio je ministar za rad, zapošljavanje i socijalna pitanja Srbije Aleksandar Vulin.

Pojasnio je da ta pravila podrazumijevaju da se vozovima ne može prevoziti više od 940 izbjeglica i da moraju biti praćene odgovarajućim spiskom imena, prezimena i zemalja iz kojih dolaze.

“Za Srbiju ta odluka ne predstavlja veliki problem ili napor, budući da se pravljenje takvih spiskova i inače radi u Preševu, gde se svim migrantima izdaju odgovarajuća dokumenta”, rekao je Vulin.

Obaviještena i Makedonija

Vulin je potvrdio da je Srbija obavijestila Makedoniju o mjerama Vlada Hrvatske i Slovenije i dodao da očekuje da će se i Vlada Makedonije prilagoditi tim zahtjevima, prenosi Tanjug.

“Odluke Slovenije i Hrvatske se odnose na Srbiju, a odluka Srbije je istovetna i odmah će se primeniti na Makedoniju”, rekao je Vulin.

Prema njegovim riječima, trenutno se na teritoriji Srbije nalazi blizu hiljadu izbjeglica koje se kreću od prihvatnog centra u Preševu, prema prihvatnim centrima u Adaševcima i u Šidu.

“Promena temperature i zahlađenje nas nije iznenadilo, svi naši prihvatni objekti su zagrejani u svima radi grejanje, a obezbedili smo čak i grejanje šatora u tim prihvatnim centrima”, istakao je Vulin.

Izvor: Agencije