FBiH: Izbor direktora javnih preduzeća neustavan

Ustavni sud Federacije BiH prihvatio je zahtjev federalnog potpredsjednika Dunovića (Al Jazeera)

Uredba kojom se pravo imenovanja upravljačkih struktura u javnim kompanijama s ministarstava prebacuje na Vladu Federacije BiH, nije u skladu s Ustavom tog bh. entiteta, odlučio je Ustavni sud Federacije Bosne i Hercegovine.

Zbog te Uredbe, ministri Demokratske fronte Željka Komšića (DF) podnijeli su ostavke, a federalni potpredsjednik Milan Dunović, koji također pripada toj stranci, zatražio je utvrđivanje ustavnosti.

Stav DF-a bio je da se viši pravni akt, odnosno zakon, ne može usklađivati s nižim pravnim aktom – uredbom.

Odluku o prebacivanju nadležnosti s resornih ministarstava na Vladu, donijeli su SDA i HDZ. Šest mjeseci nakon toga, Vlada federalnog premijera Fadila Novalića je djelovala u nepotpunom sastavu.

DF zadovoljan presudom

Potpredsjednik Federacije BiH Milan Dunović tvrdi kako je njegova ustavna obaveza da, u slučaju kršenja najvišeg pravnog akta, zatraži ocjenu ustavnosti. Zadovoljan je presudom, ali je, kako kaže, neizvjesno šta će ona značiti u praksi.

“Presuda je pokazala da sam imao pravo, ali je to, nažalost, moralna satisfakcija jer je Vlada u međuvremenu obavila imenovanja. Suštinski ne mogu ništa dalje uraditi. Sad je pitanje za Vladu kako će provoditi presudu Ustavnog suda i na koji način”, rekao je Dunović.

Dok su iz DF-a tvrdili da se takvim postupanjem pokazuje nepoštivanje pravnog sustava u Federaciji BiH, ministri iz SDA i HDZ-a BiH u federalnoj Vladi tvrdili su da je sporna uredba u skladu sa zakonima i Ustavom.

Nakon što je federalna Vlada usvojila spornu uredbu, ministri iz DF-a podnijeli su ostavke. Ključ sporne uredbe je da upravljačke strukture u državnim preduzećima imenuje Vlada FBiH, a ne resorni ministri.

Izvor: Al Jazeera i agencije