Poruka iz Novog Pazara: Bošnjaci Sandžaka brane Ustav Srbije

Protest je organizirala SDA Sandžaka, a podržala ju je BDZ Sandžaka (Anadolija)

Na protestnom skupu “Pravda za Sandžak“ održanom danas u Novom Pazaru, poručeno je da je Bošnjacima u Sandžaku potrebno nacionalno jedinstvo i da će se suprotstaviti pritiscima iz Beograda.

Protest je organizirala Stranka demokratske akcije (SDA) Sandžaka, a podržala ju je i Bošnjačka demokratska zajednica (BDZ) Sandžaka, javlja agencija Anadolija.

“Autonomija Sandžaka“, “Stop zločinima nad Bošnjacima“, “Stop šovinizmu“, pisalo je na transparentima ispisanim na bosanskom i engleskom jeziku. Među okupljenima je bilo i onih koji su nosili bošnjačke i zastave SDA Sandžaka.


‘Nacionalnim jedinstvom pobijediti korupciju’, poručili učesnici skupa [Anadolija]

Lijek u autonomiji

Predsjednik Bošnjačkog nacionalnog vijeća (BNV) i lider Stranke demokratske akcije (SDA) Sandžaka Sulejman Ugljanin poručio je da će građani Sandžaka od danas da brane vladavinu prava.

Obraćajući se okupljenim on je podvukao da je “od cijele Srbije ostalo da Bošnjaci Sandžaka brane Ustav Srbije“, kao i da svi građani imaju pravo na život, sigurnost, slobodu, demokratiju, ljudska i građanska prava i slobode, tržišnu ekonomiju, jednakost pred zakonom…

“Autonomija Sandžaka je lijek za to“, poručio je predsjednik BNV-a i SDA Sandžaka.

On je rekao da građani Sandžaka brane ono što današnji nosioci vlasti grubo gaze.

“Branimo se od onih koje Beograd na vlast postavlja putem telefaksa u sudu, tužilaštvu, policiji, zdravstvenim ustanovama i školama“, rekao je Ugljanin na skupu koji je pred nekoliko stotina ljudi održan u centru Novog Pazara.

Kritizirajući aktuelnu vlast u Beogradu i predstavnike državnih institucija u sandžačkim gradovima Ugljanin je ocijenio da se “oni ponašaju kao da su vlasnici života građana Sandžaka“.

“To divljaštvo je dostiglo svoj vrhunac. Moramo to zlo da zaustavimo“, istakao je predsjednik BNV-a ukazujući da policija i pravosuđe u Sandžaku godinama neće da rasvijetle ubistva, reketiranje i druga teška krivična djela.

Ugljanin je ponovio stav Bošnjačkog nacionalnog vijeća (BNV) prema kojem se traži da Akcioni plan Srbije za članstvo u EU ne bude usvojen sve dok u izradi tog dokumenta ne budu uvršteni predstavnici Bošnjaka i drugih manjina.

Organizacija društvenog života

Predstavnik Bošnjačke demokratske zajednice (BDZ) Sandžaka Admir Muratović je naveo da je došlo vrijeme da svaki Bošnjak pokaže interes za svoju nacionalnu zajednicu.

“Mi smo narod koji umije organizirati svoj društveni život. Tražimo da nas se tako tretira. Postoje stvari koje su iznad stranačke politike, koje trebaju i moraju da okupe sve ljude koji misle dobro sebi, svojoj porodici, svom gradu, svom Sandžaku i široj zajednici“, poručio je Muratović, koji je potpredsjednik stranke bliske sandžačkom muftiji Muameru ef. Zukorliću.

On je potvrdio, kako je rekao, “spremnost na nacionalno jedinstvo za bezbijedan život u svom domu i na svom topraku (zemlji)”.

“Nacionalno jedinstvo u borbi protiv sprege korupcije, kriminala i politike koja je u Novom Pazaru i drugim gradovima dostigla svoj vrhunac. Nacionalno jedinstvo protiv trovanja naše djece drogom i svim drugim oblicima kriminala. Nacionalno jedinstvo u ekonomski razvijenoj i modernoj prekograničnoj evropskoj regiji Sandžak“, poručio je predstavnik BDZ-a Sandžaka.

Sa skupa koji je održan bez incidenata su upućeni zahtjevi da se prestane sa pritiscima ne građane Sandžaka i da se rasvijetle oružani napadi i teška krivična djela počinjena u prethodne dvije decenije.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO