Aleksandar Vučić: Idemo na vanredne izbore

Predsjednik Srpske napredne stranke (SNS) i premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je odlučio da se ide na vanredne parlamentarne izbore kako bi se razriješio društveni sukob koji blokira reforme.

Vučić je na sjednici Glavnog odbora SNS-a rekao da je vladi portreban pun mandat kako bi do 2020. dovršila započete reforme, koje su Srbije izvele na dobar i siguran put.

On je rekao da je Srbija, od kako je SNS preuzela vlast u stanju latentnog društvenog sukoba, i nailazi na ogroman otpor upravo stoga što je nastojala da razbije blok koji su činili tajkuni, političari i kriminalci, kojima nije bilo u interesu da Srbija napreduje i da se bilo šta mijenja.

Bivša vlast

“Otpočeli smo sukob i sa njima i sa onima među nama kojima je vlast samo način za lično bogaćenje. Centar otpora i ovoj vladi i pristojnoj i naprednoj Srbiji i politici reformi su pripadnici bivše loše vlasti i lažne elite koju je ta vlast stvorila i obezbedila im privilegije“, kazao je Vučić.

Vučić je prije nekoliko dana najavio da će zatražit odobrenje partijskih organa da donese odluku o raspisivanju vanrednih parlamentarnih izbora.

Vlada Srbije ima dvotrećinsku većinu u Narodnoj skupštini, dok je aktuelni premijer Vučić nekoliko puta izjavljivao da bi na izborima mogao zatražiti podršku građana za reforme koje provodi.

Vučić je u utorak izjavio da oni koji su nezadovoljni imaju pravo na to, a imat će i priliku izabrati one koje smatraju boljim, na izborima koje svi žele.

Izvor: Al Jazeera i agencije