Zagreb: Škola budi svijest o vršnjačkom nasilju

U 2015. godini maloljetnici u Hrvatskoj počinili su više od dvije i po hiljade kaznenih djela, poput nanošenja tjelesnih povreda.

No, nasilje se sve više sa školskih hodnika seli na društvene mreže, a žrtve su vršnjaci.

Tek mali broj zlostavljanje prijavi roditeljima i školi, ali društvena svijest o tom problemu, polako se budi.

Kad škola poput jedne u zagrebačkoj Dubravi posveti pažnju prevenciji vršnjačkog nasilja, odgovori učenika su za čistu peticu.

 „Većina djece to prešuti, nikom ne kažu svoje probleme, ali bi trebali se osloboditi i naći rješenje. Ti koji su njih zlostavljali, oni ih zaborave jer su kao nevažni, kao stvari izrugivanja. A oni to pamte cijelog života “, kaže jedan učenik.

Kako bi školu pamtili po dobru, stvari se kaže školska psihologinja, ne smiju mesti pod tepih.

 „Prijašnjih godina, početkom školske godine pedagoginja i ja smo jako često rješavale probleme dogovorenih tučnjava između nekih naših učenika i učenika susjednih škola. Zadnjih nekoliko godina mi toga više nemamo. Mi već dugi niz godina, 15 godina, u četvrtim razredima svaka dva tjedna dva školska sata vodimo radionice da djeca na nenasilan način nauče rješavati probleme”, tvrdi Elvira Nimac, psihologinja Osnovne škole Ante Starčević.

Policijska evidencija pokazuje da kontinuirano pada broj kaznenih djela koja počine maloljetnici.

Od 2011., kada je svakog dana u prosjeku počinjeno 12 kaznenih djela, od strane devet počinitelja, broj je lani pao na sedam kaznenih djela i četiri počinitelja.

No zabrinjava ih, kažu u MUP-u, sve više prekršaja i porast broja dojava o nasilju na internetu.

Više u videosnimku…

Izvor:Al Jazeera