Makedonija: Propali pregovori vlasti i opozicije o vladi i izborima

Propali su pregovori makedonske vlasti i opozicije o prijelaznoj vladi i izvanrednim izborima. Datum održavanja prijevremenih parlamentarnih izbora u Makedoniji je neizvjestan. Opozicija ne prihvata otprije dogovoreni termin, 24. april, zbog kašnjenja s reformama.

Vlast smatra da je zemlja spremna za organizaciju fer i demokratskih izbora. Evropski komesar Johannes Hahn najavljuje nastavak pregovora i da će Evropska unija osigurati podršku za fer izbore.

Optimizam na početku dana eurokomesara Hahna, nakon šesnaest sati sastanka sa makedonskim političarima, nije se pokazao opravdanim – pregovori su završili bez dogovora.

Opozicioni Socijaldemokratski savez (SDSM) traži odgađanje datuma izbora zbog nepotpunog provođenja reformi. Procjenjuju da postoje i fiktivni birači na biračkom spisku i da on mora biti detaljno provjeren. Za to je, tvrde, potrebno više od 100 dana,.

“Za nas nisu prihvatljivi izbori bez reguliranja medija i pročišćavanja biračkog spiska. Ako se izbori održe 24 aprila, mi na takvim izborima nećemo učestvovati”, kazao je Zoran Zaev, predsjednik SDSM-a.

Optužbe premijera

Premijer je optužio opozicionara da je neodgovoran. Potezima koje povlači, Zaev vodi državu u još veću političku krizu, zato što je aktuelan samo u vrijeme krize – kaže Gruevski.

“Potrošio nam je dvanaest sati, i nama iz stranaka i predstavnicima međunarodne zajednice, s ciljem da traži, moli, uvjerava i insistira – da ne bude izbora 24 aprila. Nama je jasno zašto to traži. Zato što će izgubiti izbore. To je neodgovorno ponašanje”, saopćio je Nikola Gruevski, premijer Makedonije u ostavci.

Najavio je da će njegova ostavka biti aktivirana sto dana prije održavanja izbora, kada se datum konačno definira.

Za održavanje izbora 24. aprila, osim  VMRO DPMNE-a su i obje albanske stranke – vladajuća DUI i opoziciona DPA.

“Treba se postići konsenzus o datumu izbora i staviti državne iznad stranačkih interesa”, kazao je Ali Ahmeti, predsjednik DUI-a.

Brojne krize

Eurokomesar Han istakao je da se zemlja suočava sa mnogo izazova – migrantskom krizom, ekonomskim problemima, ali i ugroženom evropskom perspektivom.  – zato je, upozorava Han, zemlji potrebna snažna i odlučna vlada koja može donositi odluke.

“Na političkim strankama ostaje da donesu konačnu odluku. Mogu  samo sve podstaći da učestvuju na izborima. Postignuće je imati slobodne izbore i trebamo se pobrinuti da se oni provedu u saglasnosti s našim očekivanjima i standardima. Učešće svih garantira političku stabilnost s obzirom na izazove s kojima će se zemlja suočiti u narednim mjesecima”, izjavio je Han.

Evropski ekspert, koji već pola godine pomaže u realizaciji dogovorenih reformi, kako bi se organizirali fer i demokratski izbori, kaže da ima i slabosti institucija koje ih trebaju sprovesti.

“Skeptičan sam kada je riječ o funkcioniranju Državne izborne komisije. Potrebno je da im se što brže prebace finansijska sredstva kako bi angažirali informatičare i pravnike, kako bi rješavali pitanja koja slijede i kako bi izbori bili regularno organizirani”, smatra Peter Vanhoutte, ekspert EU-a.

Očekuje se da četiri političke partije nastave pregovore u narednim danima. Do konačnog dogovora, Nikola Grujevski ostaje na čelu vlade.

Izvor: Al Jazeera