Hahn u Skoplju: Makedonija u kritičnom stanju

Eurokomesar Hahn boravi u Makedoniji kako bi se upoznao sa provođenjem dogovora za prevazilaženje političke krize u zemlji (Anadolija)
Eurokomesar Hahn boravi u Makedoniji kako bi se upoznao sa provođenjem dogovora za prevazilaženje političke krize u zemlji (Anadolija)

VMRO-DPMNE, Demokratska unija za integraciju Albanaca (DUI) i Demokratska partija Albanaca u Makedoniji (DPA) su tri, od četiri makedonske političke stranke koje smatraju da se trebaju održati prijevremeni parlamentarni izbori u aprilu ove godine, dok je samo opoziciona stranka Socijaldemokratski savez Makedonije (SDSM) protiv održavanja izbora u aprilu jer smatra da još uvijek nisu ispunjeni potrebni uslovi za održavanje fer, slobodnih i demokratskih izbora, izjavili su učesnici pregovora sa komesarom EU za susjedsku politiku i proširenje Johanesom Hahnom.

“Zemlja je u veoma teškom stanju. Ono što smo vidjeli u 2015 godini nastavlja se i u ovoj 2016. godini. Smatram da vlada, političke elite i skupština trebaju okrenuti pažnju ovoj veoma ozbiljnoj situaciji koja tretira i ekonomiju zemlje i njene euroatlanske perspektive. Danas sam shvatio zašto nije moguće da se postigne dogovor između svih političkih partija za održavanje izbora 24. aprila” , istakao je Hahn, dodajući da očekuje od svih stranaka da se pridržavaju dogovora iz Pržina, kao i da će EU pomoći u nadgledavanju izbora.

Zaev se protivi izborima

Predsjednik VMRO-DPMNE-a Nikola Gruevski u svojoj izjavi nakon sastanka sa eurokomesarom Hahnom, kazao je kako su svi učesnici u pregovorima došli da postignu dogovor za održavanje izbora, a da samo vođa opozicije Zoran Zaev, predsjednik SDSM-a je došao s ciljem da se ne dogovori o održavanju izbora.

“Tri političke partije su se dogovorile o datumu izbora, a samo se  Zaev protivi da njihovom održavanju 24 .aprila”, izjavio je Gruevski,

Dodao je da se na sastanku nije razgovaralo ni o pitanjima regulisanja medija, kao ni o načinu pročišćavanja biračkog spiska.

Gruevski je rekao da ga je eurokomesar Hahn informisao da su ga OSCE i ODIHR obavijestili da ne postoje smetnje da se prijevremeni parlamentarni izbori održe 24. aprila 2016. godine.

“Za nas su neprihvatljivi izbori bez rješenja pitanja regulacije medija, kao i bez pročišćavanja biračkog spiska. Ako se održe izbori 24. aprila, mi na takvim izborima nećemo učestvovati” izjavio je Zaev.

Predsjednik DUI-a, Ali Ahmeti nakon završetka pregovora o datumu održavanja prijevremenih parlamentarnih izbora, kazao je da iako nije došlo do nikakvog postizanja dogovora ne treba se razmišljati o održavanju izbora bez opozicije i pozvao ostale političke aktere da državne interese stavu iznad individualnih interesa.

Politička kriza u Makedoniji

Na sinoćnjem sastanku između predstavnika političkih stranaka i eurokomesara Hahna, učestvovao je i ambasador SAD-a u Makedoniji Jess Baily, kao i ekspert EU-a, učesnik u pregovorima makedonskih političkih stranaka Piter Van Houte.

Eurokomesar Hahn boravi u Republici Makedoniji kako bi se upoznao sa provođenjem dogovora za prevazilaženje političke krize u zemlji, poznatnijeg kao dogovora iz Pržina, potpisanog 15. jula, prošle godine.

Makedonski premijer Nikola Gruevski jučer je parlamentu Makedonije podnio ostavku, prema kalendaru dogovorenom s Europskom unijom u svrhu održavanja prijevremenih izbora.

Izvor: Agencije


Povezane

Makedonski premijer Nikola Gruevski potvrdio je večeras kako će sutra ujutro Sobranju proslijediti ostavku.Sutra ističe rok za njegovo povlačenje sa čela makedonske Vlade prema dogovoru postignutom sa opozicijom sredinom prošle godine, kojim se želi okončati politička kriza u toj zemlji. U međuvremenu tehnička vlada treba da pripremi sve za vanredne parlamentarne izbore.Obraćanje premijera Gruevskog pratila […]

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO