Hahn u Skoplju: Makedonija u kritičnom stanju

Eurokomesar Hahn boravi u Makedoniji kako bi se upoznao sa provođenjem dogovora za prevazilaženje političke krize u zemlji (Anadolija)

VMRO-DPMNE, Demokratska unija za integraciju Albanaca (DUI) i Demokratska partija Albanaca u Makedoniji (DPA) su tri, od četiri makedonske političke stranke koje smatraju da se trebaju održati prijevremeni parlamentarni izbori u aprilu ove godine, dok je samo opoziciona stranka Socijaldemokratski savez Makedonije (SDSM) protiv održavanja izbora u aprilu jer smatra da još uvijek nisu ispunjeni potrebni uslovi za održavanje fer, slobodnih i demokratskih izbora, izjavili su učesnici pregovora sa komesarom EU za susjedsku politiku i proširenje Johanesom Hahnom.

“Zemlja je u veoma teškom stanju. Ono što smo vidjeli u 2015 godini nastavlja se i u ovoj 2016. godini. Smatram da vlada, političke elite i skupština trebaju okrenuti pažnju ovoj veoma ozbiljnoj situaciji koja tretira i ekonomiju zemlje i njene euroatlanske perspektive. Danas sam shvatio zašto nije moguće da se postigne dogovor između svih političkih partija za održavanje izbora 24. aprila” , istakao je Hahn, dodajući da očekuje od svih stranaka da se pridržavaju dogovora iz Pržina, kao i da će EU pomoći u nadgledavanju izbora.

Zaev se protivi izborima

Predsjednik VMRO-DPMNE-a Nikola Gruevski u svojoj izjavi nakon sastanka sa eurokomesarom Hahnom, kazao je kako su svi učesnici u pregovorima došli da postignu dogovor za održavanje izbora, a da samo vođa opozicije Zoran Zaev, predsjednik SDSM-a je došao s ciljem da se ne dogovori o održavanju izbora.

“Tri političke partije su se dogovorile o datumu izbora, a samo se  Zaev protivi da njihovom održavanju 24 .aprila”, izjavio je Gruevski,

Dodao je da se na sastanku nije razgovaralo ni o pitanjima regulisanja medija, kao ni o načinu pročišćavanja biračkog spiska.

Gruevski je rekao da ga je eurokomesar Hahn informisao da su ga OSCE i ODIHR obavijestili da ne postoje smetnje da se prijevremeni parlamentarni izbori održe 24. aprila 2016. godine.

“Za nas su neprihvatljivi izbori bez rješenja pitanja regulacije medija, kao i bez pročišćavanja biračkog spiska. Ako se održe izbori 24. aprila, mi na takvim izborima nećemo učestvovati” izjavio je Zaev.

Predsjednik DUI-a, Ali Ahmeti nakon završetka pregovora o datumu održavanja prijevremenih parlamentarnih izbora, kazao je da iako nije došlo do nikakvog postizanja dogovora ne treba se razmišljati o održavanju izbora bez opozicije i pozvao ostale političke aktere da državne interese stavu iznad individualnih interesa.

Politička kriza u Makedoniji

Na sinoćnjem sastanku između predstavnika političkih stranaka i eurokomesara Hahna, učestvovao je i ambasador SAD-a u Makedoniji Jess Baily, kao i ekspert EU-a, učesnik u pregovorima makedonskih političkih stranaka Piter Van Houte.

Eurokomesar Hahn boravi u Republici Makedoniji kako bi se upoznao sa provođenjem dogovora za prevazilaženje političke krize u zemlji, poznatnijeg kao dogovora iz Pržina, potpisanog 15. jula, prošle godine.

Makedonski premijer Nikola Gruevski jučer je parlamentu Makedonije podnio ostavku, prema kalendaru dogovorenom s Europskom unijom u svrhu održavanja prijevremenih izbora.

Izvor: Agencije