Grabar-Kitarović o naoružavanju: Hrvatska neće napasti susjede

Hrvatska predsjednica se nada da ta zemlja neće na kraju morati da se okrene mađarskim i slovenačkim rješenjima u zaštiti svojih granica (Al Jazeera)

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović izjavila je da će zvanični Zagreb uvijek štititi svoju teritoriju, svoje stanovništvo i resurse, ali da susjedne države mogu biti mirne, jer Hrvatska ne želi nikoga da napada.

Povodom medijskih napisa o “trci u naoružavanju” između Srbije i Hrvatske, Grabar Kitarović u intervjuu Večernjem listu tvrdi da Hrvatska nikada nije vodila niti će voditi ekspanzionističke ratove.

Prema tome, istakla je, da njihovi susjedi mogu biti mirni što se toga tiče, ali će ta država uvijek štititi svoju teritoriju, svoje stanovništvo i resurse.

Dodala je da su odluke koje Hrvatska donosi u okviru razvoja Oružanih snaga isključivo vezane za odbrambene potrebe aktivnosti i nacionalnu sigurnost.

Zajednička odbrana zemlje

Te odluke su, kaže, usklađene sa saveznicima Hrvatske u NATO-u kako bi ta država preuzela zajedničku odgovornost za zajedničku odbranu zemlje.

Govoreći o izbjegličkoj krizi, hrvatska predsjednica je rekla da je od početka te krize govorila da Hrvatska mora kontrolisati granicu te da za to postoje načini, što uključuje i pripadnike hrvatskih oružanih snaga.

Grabar Kitarović je istakla s tim u vezi da se od samog početka zlonamjerno interpretirala mogućnost upotrebe Oružanih snaga na granicama te da je, kako je rekla, činjenica da na granicama Hrvatske treba uvesti red.

Smatra da je greška bila učinjena onda kada je Hrvatska zatvorila svoje zvanične prelaze, a još veća kada se o izbjegličkim problemima nije razgovaralo s EU i susjedima s kojima se morala dogovoriti zajednička politika propuštanja.

Predsjednica se nada da Hrvatska neće na kraju morati da se okrene mađarskim i slovenačkim rješenjima u zaštiti svojih granica.

Premijer Aleksandar Vučić izjavio je nedavno kako je Srbiji izuzetno važno da ima dobre odnose sa Hrvatskom za koju ima samo jednu molbu – da odustane od nabavke balističkih raketa.

Izvor: Agencije