Crna Gora očekuje nevrijeme: Pripremite hranu, lijekove i vodu

Jaka kiša, snijeg i udar hladnog talasa očekuju se ovih dana u Crnoj Gori (Reuters)

Građanima Crne Gore preporučeno da zbog najavljenog nevremena pripreme zalihe hrane, vode i lijekova

Zbog upozorenja Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju da se tokom narednih dana očekuju nepovoljni vremenski uslovi, Institut za javno zdravlje Crne Gore (IJZ) izdao je preporuku građanima da pripreme najosnovnije rezerve hrane, pitke vode i lijekova, javlja Anadolija.

Kako je saopćeno iz Instituta za javno zdravlje, u toku nepovoljnih vremenskih uslova kao što su jaka kiša, snijeg i udar hladnog talasa koji mogu izazvati poplave, zdravlje svih kategorija stanovništva može biti ugroženo, a neke kategorije su pod većim rizikom kao što su djeca, starije osobe, hronični bolesnici, osobe koje rade na otvorenom, osobe pod uticajem alkohola i beskućnici.

Neophodne zalihe lijekova

“Potrebno je pratiti informativne emisije i vremensku prognozu na radiju i televiziji, kao i eventualna upozorenja od nadležnih službi kao bi se u skladu sa tim sprovele aktivnosti. Hronični bolesnici trebaju obezbijediti neophodne zalihe lijekova, a također treba pratiti preporuke nadležnih službi o vakcinaciji protiv gripa. Izlaganje nepovoljnim vremenskim prilikama utiče na čitav organizam, a naročito na kardiovaskularni i respiratorni sistem pa stoga treba izbjegavati izlaganje nepovoljnim vremenskim uslovima i boravak na hladnom vremenu”, navedeno je iz Instituta za javno zdravlje Crne Gore.

Oni su upozorili da voda za piće može da bude zagađena u područjima sklonim plavljenju, pa se zbog toga preporučuje da u slučaju pojave zamućanja ili promjene boje, voda ne koristi za piće, pripremanje hrane i ličnu higijenu, dok se ne ispita da je sigurna za konzumaciju.

Za sve kategorije stanovništva se preporučuje da održavaju socijalne kontakte, a naročito za starije osobe.

“Za starije od 65 godina se preporučuje da budu u svakodnevnom kontaktu sa porodicom ili socijalnim službama kako bi imali pomoć u obavljanju različitih aktivnosti, pa i najednostavnijih zadataka kao što su kupovina, dostava hrane kući i slično, kako bi se smanjio zdravstveni rizik uslijed izlaganja nepovoljnim vremenskim prilikama”, preporuke su Instituta za javno zdravlje Crne Gore.

Izvor: Agencije