Pet specijalaca RS-a uhapšeno zbog pljačke

Ispituje se mogućnost da su neke od uhapšenih osoba umiješane u još neka krivična djela (Al Jazeera)

Ministar unutrašnjih poslova bh. entiteta Republika Srpska Dragan Lukač potvrdio je u petak da je sedam osoba, od kojih pet pripadnika Specijalne policije RS-a, uhapšeno zbog sumnje da su izvršili oružanu pljačku blindiranog kombija Sector securityja na autoputu Banja Luka – Gradiška, iz kojeg je 22. septembra prošle godine ukradeno oko 600.000 konvertibilnih maraka (oko 300.000 eura).

On je na konferenciji za novinare u Banjoj Luci kazao da su uhapšeni predati u dalju nadležnost Specijalnom tužilaštvu RS-a, s kojim je policija rasvijetlila to krivično djelo.

Jedan od pripadnika Specijalne policije Republike Srpske učestvovao je u osiguranju premijera Srbije Aleksandra Vučića tokom komemoracije u Srebrenici 11. jula 2015.

Potvrdio je to Dragan Lukač, ističući da se radi o pripadniku Jedinice specijalne policije RS koji je bio direktno uključen u osiguranje Vučića prilikom tadašnjih dešavanja u Potočarima.

Napomenuo je da se to dogodilo prije nego što je osumnjičeni učestvovao u septembru u pljački.

 Otežavajuća okolnost pred Tužilaštvom

Lukač je rekao da je njegova ostavka na raspolaganju svakog dana onom koji ga je i imenovao na funkciju koju obavlja, prenosi Fena.

Kaže da su oni koji su izvršili krivično djelo odgovorni za svoje postupke te će završiti kao i uhapšeni u ovom slučaju.

“To što su pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova RS-a bit će im otežavajuća okolnost pred Tužilaštvom”, dodao je resorni ministar, navodeći da je to pojedinačni slučaj i da se ne treba dovoditi u vezu s cijelom policijom RS-a.

Šef za istrage u Specijalnom tužilaštvu RS-a Darko Ilić je rekao da je pronađeno oružje s kojim je izvršeno krivično djelo, a da u izvršenju krivičnog djela nisu korišteni oprema i oružje koje pripada MUP-u RS-a.

Potvrdio je da se ispituje mogućnost da su neke od uhapšenih osoba umiješane u još neka krivična djela.

U četvrtak je objavljeno da je automobil Audi A6, koji je korišten tokom pljačke, pronađen nakon dva dana skriven u šumarku u zaseoku Baraji, nedaleko od mjesta pljačke.

Izvor: Agencije