Vučićeva molba Hrvatskoj: Odustanite od balističkih raketa

Izbori u Srbiji moguća opcija, ali još nije donesena konačna odluka, izjavio Vučić (Sr?an Ili? / Tanjug)

Premijer Aleksandar Vučić izjavio je kako je Srbiji strašno važno da ima dobre odnose sa BiH te dodao da su jako važni i dobri odnosi sa Hrvatskom za koju ima samo jednu molbu – da odustane od nabavke balističkih raketa.

Odgovarajući na opasku novinara da su odnosi Beograda i Sarajeva kao na klackalici, Vučić je poručio da niko, bez obzira na to koje je nacionalnosti, ne bi mogao imati primjedbu na njegov govor u Banjoj Luci na obilježavanju Dana Republike Srpske, prenosi agencija Tanjug.

“Ja vas ne pitam ni za koga radite ni koje ste nacionalnosti, ali zar imate primedbe na ono što sam rekao u Banjaluci. Nijedan normalan čovek na kugli zemaljskoj, ni u BiH ni u Srbiji, nije mogao da ima primedbu”, rekao je Vučić obraćajući se novinaru koji je postavio pitanje.

Poručio je da Srbija želi dobre odnose sa BiH, da je Vlada u to mnogo uložila, a ako je, kako je rekao, negdje pogriješila – spremna je to ispraviti.

Referendum u RS-u

Upitan za eventualno raspisivanje referenduma u bh. entitetu Republika Srpska, Vučić je rekao da se o tome izjasnio direktno pred predsjednikom tog entiteta Miloradom Dodikom te da svoj stav o tome nije promijenio.

Vučić je ujedno podsjetio da Srbiju i RS vezuje Zakon o specijalnom odnosu, kao i Dejtonski sporazum, ali i činjenica da građani RS-a i Srbije pripadaju istom narodu.

Ponovio je da Srbija nema namjeru vršiti pritisak na bilo koga u drugoj zemlji i govori kako da donosi odluke, ali ne poriče da Vlada i predsjednik razgovaraju i sarađuju.

Čestitao HDZ-u

Govoreći o odnosima s Hrvatskom, Vučić je rekao da između dvije strane ne mora biti slatkih riječi, ali su neophodna dobra djela.

Ističući da su odnosi sa Hrvatskom dobri, rekao je da za njih ima samo jednu molbu, a to je da odustanu od nabavke balističkih raketa koje im, kako je primijetio, nisu potrebne ni za šta.

Objašnjavajući da u odnosima nema problema, kazao je da je prvi čestitao HDZ-u na pobjedi na izborima jer je, prema njegovim riječima, “u politici mator, pa je znao u pravom trenutku da se ne može formirati vlada protiv nekoga ko ima predsednika i pobedio je na izborima”.

“Znao sam da će HDZ da pobedi i zato sam im i čestitao”, rekao je Vučić i dodao da će potruditi da Hrvatima uvek prvi čestita.

Mogući izbori u Srbiji

Vučić je na konferenciji za novinare izjavio da su izbori u Srbiji moguća opcija, ali još nije donesena konačna odluka.

Istakao je da vanredni parlamentarni izbori ne bi bili dodatni trošak, kao i da se pri odluci o raspisivanju neće rukovoditi stranačkim interesima.

Premijer Srbije je rekao da zvižduci na utakmici EP-a u vaterpolu nisu razlog za raspisivanje izbora, da su takva tumačenja smiješna, a kao jedini razlog zbog kojeg ne bi raspisao izbore naveo je da bi možda nakratko prekinuli reforme.

Rekao je da je potrebno očuvanje stabilnosti, mira i novog legitimiteta Vlade, a da će odluku o tome jesu li novi izbori potrebni da bi se to ispunilo, donijeti i predsjednik države i Glavni odbor Srpske napredne stranke (SNS).

Vučić je dodao i da bi se, ukoliko bi se vršila veća rekonstrukcija vlade, što bi, kako je rekao, želio učiniti, to pretvorilo u “mučenje” u narednih godinu dana i da bi svi rekli kako je to loša vlada.

“Svako normalan uvek želi i svežu krv i da to funkcioniše kao tim, a ne da imate mnogo slobodnih strelaca. Sve to ako želite da promenite i napravite još nešto efikasnije i izađete s planom i programom do 2020, kada očekujemo da završimo sve obaveze u vezi sa ulaskom u Evropsku uniju, onda je moguće da izbore imamo. Ali ne kažem da je ta odluka doneta, postoje i neki drugi razlozi. Jedini razlog zbog kojeg ne mogu sa sigurnošću da kažem da ću to apsolutno da učinim jeste da vidimo da li bi nas na bilo koji način to moglo da zaustavi 15 ili mesec dana u našim ekonomskim reformama. Svi ostali razlozi su za”, rekao je Vučić.

Konstatirao je da su bilo koji izbori demokratska utakmica u kojoj uživa.

“Ne plašim se gubitka vlasti. Radio sam pošteno, nikada nisam ukrao ništa. Da li sam grešio, jesam, živ sam čovek, ali nisam rekao nijednu nepristojnost, niti brukao zemlju nigde u poslednjih godinu i po dana. Na narodu je da proceni hoće li da glasa za plan i program ili nešto drugo”, rekao je Vučić.

Izvor: Agencije