Vučić želi odobrenje za vanredne izbore

Predsjednik Srpske napredne stranke Aleksandar Vučić zatražit će odobrenje partijskih organa da donese odluku o raspisivanju vanrednih parlamentarnih izbora.

U saopćenju te partije navodi se da je Vučić zakazao sjednicu Glavnog odbora stranke za nedjelju, kada će, kako se navodi, tražiti odobrenje da i u periodu prije održavanja Skupštine stranke, koja je zakazana za 13. februar, ima pravo donijeti odluku o raspisivanju vanrednih izbora.

Vlada Srbije ima dvotrećinsku većinu u Narodnoj skupštini, dok je aktuelni premijer Vučić nekoliko puta izjavljivao da bi na izborima mogao zatražiti podršku građana za reforme koje provodi.

Zvižduci vlastima

Vučić je u utorak izjavio da oni koji su nezadovoljni imaju pravo na to, a imat će i priliku izabrati one koje smatraju boljim, na izborima koje svi žele.

“Odluku o izborima, međutim, ne mogu da donesem sâm. Razgovaraću o tome sa saradnicima, ministrima i predsednikom Srbije”, rekao je Vučić, odgovarajući na pitanje novinara o zvižducima u beogradskoj Areni na otvaranju Evropskog prvenstva u vaterpolu.

Kaže kako je navikao da ga vrijeđaju i na “pogrdniji način” te kako su oni koji su zviždali “napravili sebi medveđu uslugu i sebe loše predstavili svetu”.

Prema njegovom mišljenju, zbog zviždanja su “u senku pale medalje i uspesi srpskih vaterpolista, a pričalo se samo o političkoj konotaciji događaja”.

Smatra kako nema potrebe da se na takav način ruši ugled zemlje te kako će “zato imati priliku nezadovoljni da biraju bolje, pa i one koji imaju šest odsto podrške”.

“Izaći ću im u susret i omogućiti da naprave još veći politički događaj”, zaključio je Vučić.

Izvor: Al Jazeera i agencije