Orešković: Smanjiti dug i povećati rejting

Orešković i Grabar-Kitarović razgovarali kako mogu zajedno raditi na poboljšanju klime i privlačenju investicija (Goran Stanz / Pixsell)

Mandatar hrvatske vlade Tihomir Orešković izjavio je u srijedu na Pantovčaku da su on i predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović partneri vezano uz jačanje hrvatskog gospodarstva, potvrdivši kako u njemački Kitzbuehel ide investitorima predstaviti plan za smanjenje hrvatskog duga.

“Glavna tema razgovora bila je gospodarstvo. Predsjednica mi je partner i zajedno smo podijelili ideje o tome u kojem je stanju Hrvatska u vezi s gospodarstvom i na koji način možemo zajedno raditi da poboljšamo klimu u Hrvatskoj i povučemo investicije izvana”, rekao je Orešković novinarima.

”Razgovarali smo i o tome kako buduća vlada može povezati njezine kontakte koje ima u Europi i svijetu u zajedničku suradnju da povećemo investicije u Hrvatsku”, dodao je, kako prenosi Hina.

Susret s investitorima i bankarima 

Grabar-Kitarović je Oreškoviću predstavila sve mjere i preporuke koje je izradilo njezino Vijeće za gospodarska pitanja te zaključke projekta “Zaposlimo Hrvatsku”, koji je pokrenula s Hrvatskom gospodarskom komorom i Hrvatskom akademijom znanosti i umjetnosti.

Orešković je nakon razgovora otputovao u Kitzbuehel gdje će sa guvernerom HNB-a Borisom Vujčićem sudjelovati na zatvorenom susretu predstavnika investitora i banaka u organizaciji UniCredita.

S investitorima će, rekao je novinarima, u četvrtak razgovarati o hrvatskome dugu koji iznosi gotovo 90 posto BDP-a.

“Ti su investitori naši partneri i želim čuti što će mi oni reći. Dug nam je skoro 90 posto BDP-a i raste, što je zabrinjavajuće i treba vidjeti kako ga smanjiti. Programe i planove imam i predstavit ću ih u pravo vrijeme, a sada mi je bitno podijeliti ideje s investitorima da vidimo na koji način taj dug možemo smanjiti i kroz godinu, dvije pokrenuti rast”, rekao je Orešković.

Također, ističe kako je sastanak u Kitzbuehelu sjajna prilika jer će se tamo naći osam do deset najvećih investitora koji “drže osam do deset posto hrvatskoga duga”.

Nužno poboljšati rejting Hrvatske

Ističe nužnost poboljšanja hrvatskoga rejtinga te ocjenjuje kako u tom smislu sutra u izvješću agencije Standard and Poor's neće biti promjena.

Što prije treba početi raditi i poslati jasne i konkretne poruke kako mislimo smanjiti dug, tako da nam se rejting može poboljšati, dodaje Orešković.

Kao jednu od mogućnosti najavljuje da će se fokusirati na pokretanje “neaktivne imovine”, posebno državne imovine koja nije u funkciji. 

“To je mrtvi kapital i tu mislim da imamo vrlo jasne mogućnosti za aktiviranje te imovine i time smanjiti dug”, rekao je.

Izvor: Agencije