Islamska zajednica BiH poziva na zatvaranje paradžemata

U Islamskoj zajednici postoji dostatan broj džamija, medresa, fakulteta, biblioteka i drugih ustanova i institucija (Arhiva)

Rijaset Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini pozvao je na zatvaranje svih objekata u Bosni i Hercegovini u kojima se nelegalno organiziraju vjerski obredi, koje ne predvode legalni i legitimni vjerski autoriteti dekretirani od Islamske zajednice, a rok za gašenje ovih paradžemata je do kraja februara, prenosi agencija Anadolija.

U saopćenju Islamske zajednice navodi se kako je ustavna obaveza Islamske zajednice da institucionalno organizira vjerski život muslimana na području svoga djelovanja.

“Zakon o slobodi vjere i pravnom položaju crkava i vjerskih zajednica Islamskoj zajednici jamči pravo da se ona isključivo bavi institucionalnim organiziranjem vjerskog života muslimana, kao što je to pravo zajamčio za ostale tri tradicionalne vjerske zajednice. Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini svojim aktivnostima izražava punu otvorenost prema sljedbenicima islama i poziva ih u svoj jedinstveni džemat. U suštinskom smislu, to je poziv na jedinstvo bosanskih muslimana u jedinstvenoj Islamskoj zajednici u Bosni i Hercegovini”, navedeno je u saopćenju.

Naglašeno je kako je, uslijed različitih društvenih i političkih dešavanja, na prostoru Bosne i Hercegovine u posljednje dvije decenije formiran određeni broj paradžemata, koji nisu u sastavu Islamske zajednice, što je suprotno Zakonu o slobodi vjere i pravnom položaju crkava i vjerskih zajednica u Bosni i Hercegovini, kao i Ustavu Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

Rok do kraja februara

Navodi se kako je Islamska zajednica odlučna da se ovo stanje uredi te da je tim povodom reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović zatražio od muftija i glavnih imama na području Bosne i Hercegovine da obave razgovore s predstavnicima i organizatorima ovih paradžemata i pozovu ih da se uključe u područne džemate koji djeluju u okviru organizacione strukture Islamske zajednice.

“Potrebno je da zatvore objekte u kojima se nelegalno organiziraju vjerski obredi koje ne predvode legalni i legitimni vjerski autoriteti dekretirani od strane Islamske zajednice. U Islamskoj zajednici postoji dostatan broj džamija, medresa, fakulteta, biblioteka i drugih ustanova i institucija da zadovolje potrebe svih muslimana u Bosni i Hercegovini. Rok za proces gašenja ovih paradžemata je do kraja februara 2016. godine. Ukoliko neko od predstavnika ovih paradžemata ne prihvati zahtjev za njihovim gašenjem i zatvaranjem nelegalnih objekata, ostat će izvan pravnog okvira Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini i suočit će se sa svim posljedicama vaninstitucionalnog djelovanja na vlastitu odgovornost”, istaknuto je u saopćenju Ureda za odnose s javnošću Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

Ovo nastojanje Islamske zajednice da institucionalno zaštiti prostor svoga djelovanja ni na koji način ne dovodi u pitanje pravo svakog pojedinca i pripadnika Islamske zajednice da osobno i u svojem privatnom životu prakticira islam na način koji sam odabere, dodaje se na kraju saopćenja.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO