Rusiji se ne sviđa militarizacija Hrvatske

Rusija se protivi militarizaciji Balkana, ali će pomoći Srbiji, izjavio je potpredsjednik ruske vlade Dmitrij Rogozin.

Na kraju trodnevnog boravka u Beogradu, Rogozin je saopćio kako je sa zvaničnicima Srbije razgovarao o sigurnosnim izazovima s kojima se ta zemlja suočava, navodeći da će Komisija o vojno-tehničkoj saradnji uskoro razmatrati molbu Srbije o nabavci naoružanja.

Rogozin kaže da Moskva ozbiljno shvata zabrinutost koja stiže iz Beograda.

“Ne smatramo da Balkanu treba militarizacija. Mislimo da se ono što se dešavalo u vašoj regiji tokom devedesetih nikada ne bi smjelo ponoviti, ali kada je riječ o sigurnosti našeg prijatelja Srbije, onda nam nije svejedno. Uzimajući u obzir da ne postoje ograničenja u isporukama naoružanja Srbiji, ozbiljno ćemo razmotriti njihov apel. Militarizacija Hrvatske nam se uopće ne sviđa. Ako je domet njihovih raketa 300 kilometara, onda se postavlja pitanje kakav je cilj ove kupovine, u čemu je smisao ovog ugovora”, rekao je Rogozin.

Karamarko pozvao na dobre odnose

Premijer Srbije Aleksandar Vučić kazao je da će Srbija, ako Hrvatska odustane od kupovine lansirnih rampi i balističkih raketa, učiniti isto “iste sekunde” i neće se naoružavati.

“Hoćemo mir. Evo, gospodine Karamarko [Tomislav], evo, gospodine Oreškoviću [Tihomir], samo nemojte da nabavljate lansirne rampe za balističke rakete i nikakve probleme nemamo. I mi se rešavamo problema da plaćamo nešto, a nemamo novca za bacanje u ovom trenutku”, rekao je Vučić.

Komentirajući najavu premijera Srbije da se ova zemlja želi naoružati ruskim odbrambenim raketnim sistemom S300, predsjednik Hrvatske demokratske zajednice i budući član vlade Hrvatske Tomislav Karamarko kazao je kako poziva susjede na dobre odnose i ekonomsku saradnju.

Više u videosnimku…

Izvor: Al Jazeera