Štrajk upozorenja pravosudnih radnika Srbije

Zaposleni u pravosuđu Srbije održali su u ponedjeljak jednosatni štrajk upozorenja zbog odluke Vlade o otpuštanju radnika. Zakon o maksimalnom broju zaposlenih predviđa prestanak radnog odnosa za 1.300 radnika pravosudne administracije, a koji su zaposleni po osnovu ugovora na određeno vrijeme. Sindikat pravosuđa ističe kako u pravosudnim institucijama ni sada nema dovoljno službenika, a više od milion i po predmeta je neriješeno.

Tačno u podne napustili su radna mjesta. Vrata daktilobiroa Drugog osnovnog javnog tužilaštva zatvorena su na sat vremena. Zaposleni u pravosuđu od Vlade traže da odluku o otkazima stave van snage, jer će, kako tvrde, u suprotnom ispaštati i građani.

“Dobićemo nove socijalne slučajeve, mi ćemo dobiti veći obim posla, dakle manji broj ljudi za istu platu”, kazala je Slađanka Milošević iz Sindikata pravosuđa.

Višak 1.000 zaposlenih

Pravosudna administracija okupila se u centralnoj sali Palate pravde, ali medijima nije dozvoljeno snimanje protesta. Bez posla će, prema novom zakonu, ostati više od 1.000 radnika koji rade po osnovu ugovora na određeno vrijeme. Iako je zakonski rad na određeno moguć samo na šest mjeseci, u pravosuđu ima i onih koji su u takvom radnom odnosu godinama. Jedna od njih je daktilografkinja Slađana Milutinović.

“Na svakih šest meseci imam prekid radnog odnosa od po mesec dana, s tim sto za tih mesec dana moramo da volontiramo, da dolazimo na posao, naše ime i prezime mora da stoji na zapisniku, što mislim da je protivzakonito. Znači da ja od 2007. godine svakih šest meseci volontiram”, navodi Slađanka Milutinović.

Već devet godina Slađanka se nada stalnom zaposlenju, a sada se suočava s mogućim otkazom. Da će planirana racionalizacija unazaditi rad pravosuđa smatraju i u Društvu sudija.

“Sa ovim brojem zaposlenih ne može da se funkcioniše, zato su oni tu angažovani ako se suočimo sa tim da ti zaposleni moraju da odu. Onda građani ne mogu da očekuju da će pravosuđe biti efikasnije i da će im pravda biti dostižnija i brža”, kazala je Dragana Boljević iz Društva sudija.

Pet miliona predmeta

U pravosudnim insitucijama Srbije radi 15.000 ljudi, od toga 3.500 sudija i tužilaca i 11.500 službenika. U njihovim rukama je trenutno oko pet miliona predmeta.

“Poseban problem sindikat vidi u činjenici da je Srbija nedavno dobila zakon koji građanima omogućava novčano obeštećenje ukoliko sudovi ne donesu presudu u razumnom roku. S obzirom na to da je u Srbiji čak milion i 600.000 nerešenih starih predmeta, moguće je i toliko pritužbi građana. To će biti novi veliki posao za pravosudnu administraciju”, javlja iz Beograda reporterka Al Jazeere Jelena Milutinović.

Sat vremena štrajka upozorenje je pred obimniju obustavu rada. Traže hitan sastanak s ministrom pravde. Od nadležnih očekuju izradu detaljne analize potreba u pravosuđu, u kojoj bi učestvovali i sindikati. Tek nakon toga, smatraju, mogu biti donijete ispravne odluke o racionalizaciji u pravosuđu. Iz Ministarstva pravde nema reakcija.

Izvor: Al Jazeera