Srbija: Pad proizvodnje šećera

Srbija je u 2015. godini proizvela 30 posto manje kristalnog šećera nego 2014. godine. 

U Privrednoj komori te zemlje kažu da će se manja prizovodnja negativno odraziti na budžet zemlje, jer će izvoz šećera biti manji.

Sunoko, čiji je vlasnik Miodrag Kostić, proizvodi manje šećera. 

“Ne očekujemo veći problem zbog smanjenog obima proizvodnje. Sa druge strane iz 2014. godine imamo prelazne zalihe koje će nadomestiti manju proizvodnju u 2015. godini”, kazao je tehnički direktor Sunoka Pećinci, Zoran Nikolić.

Sijanje drugih kultura

U toj godini Srbija je proizvela 300.000 tona šećera, a dvije godine ranije pola miliona tona.

“U srpskim šećeranama kažu da je razlog za manju proizvodnju šećera to što ratari nisu u dovoljnoj meri zasejali šećernu repu, ali tvrde da će šećera biti dovoljno za domaću upotrebu”, izvijestio je Al Jazeerin Đorđe Kostić.

Država po zakonu traži 190 hiljada tona šećera da se namire potrebe privrede i građanstva.

 Ali za izvoz će ostati manje. Od izvoza šećera Srbija je 2013. godine imala zaradu od 170 miliona eura.

Procjene su da će od proizvodnje iz 2015. zaraditi oko 100 miliona eura. Pad proizvodnje znači da se ratari okreću sijanju drugih kultura poput kukuruza, kažu u privrednoj komori Srbije.

Ministarstvo poljoprvrede bi trebalo više da stimuliše proizvođače šećerne repe, ali i da izvoz usmjeri na istočna tržišta.

“Treba davati podsticaj treba tražiti nova tržišta. Kada kažem nova tržišta mislim da tu država ima važnu ulogu, a to je da se izpozicionira pregovorima plasman šećera na tržište ruske federacije što sada nije moguće I da izborimo neki preferincijalni status”, zaključio je Nenad Budimović iz Privredne komore Srbije.

Izvozna kvota

Agroekonomisti poručuju da trend manje proizvodnje može da se nastavi.

 “Mislim da možemo da plasiramo šečernu repu koja nije GMO pod robnom markom bez GMO tako da bi na taj način na tržištu EU možda mogli da povratimo jedan deo potrošača za srpsku industriju šećera”, tvrdi agroekonomista Miladin Ševralić.

Srbija u 2017. godine gubi zagarantovanu izvoznu kvotu šećera sa EU.

Šećerane sa ovog prostora će se od tada ravnopravno boriti za tržište Evrope sa konkurentima iz Francuske i Njemačke, što neće biti lak posao. 

Izvor: Al Jazeera


Više iz rubrike Balkan
POPULARNO