Prpa: Optuženi ne liči na ubicu Ćuruvije

Ćuruvija je ubijen na Uskrs 1999. godine, tokom NATO bombardovanja SR Jugoslavije (Getty Images)

Historičarka Branka Prpa, nevjenčana supruga Slavka Ćuruvije, posvjedočila je na Specijalnom sudu u Beogradu da Miroslav Kurak, koji je optužen za ubistvo novinara, ne liči na osobu koja je pucala na Ćuruviju.

Ona je, svjedočeći na suđenju optuženima za ubistvo Ćuruvije, pojasnila da je Kuraka vidjela na slici objavljenoj u medijima koju joj je pokazala jedna novinarka.

“Tada sam prokomentarisala da mi to lice ne liči na ubicu”, navela je ona.

Prpa, koja je bila u društvu Ćuruvije, kada je ubijen u prolazu zgrade u Svetogorskoj ulici u Beogradu gdje su zajedno živjeli, potom je ukazala da je ubicu gledala sa zemlje, jer je on stajao iznad nje.

“Lice mu je bilo otkriveno. Samo je na glavi imao crnu vunenu kapu i jaknu. Lice je amorfno, bez nekih fizičkih karakteristika. Imao je široko lice i krupne crne oči, a bio je izuzetno bled”, ispričala je Prpa koja je prilikom napada zadobila udarac u glavu.

Prema njenom svjedočenju, ona i Ćuruvija su na dan ubistva krenuli u šetnju i po povratku, ispred zgrade u kojoj su živjeli, “Slavko je počeo da pada kao da se sapleo”.

“Okrenula sam se da vidim šta se dešava i tada sam dobila udarac u glavu i pala. Slavko je pao pre mene i ja za njim. Dok sam ležala videla sam čoveka koji je prilazio s pištoljem ka nama koji smo ležali na zemlji. Prišao je Slavku i pucao mu u glavu”, ispričala je Prpa.

Onda je čovjek s pištoljem došao do nje. “Ćutala sam i gledala. I on je ćutao i okrenuo se, pa mirno i polako otišao sa mesta zločina”, rekla je Prpa.

‘Šta mi mogu – samo da me streljaju’

Odgovarajući na pitanje tužioca da li su na licu mjesta bile dvije osobe, iako je vidjela samo jednog čovjeka, Prpa je navela da osoba koja je pucala nije mogla istovremeno da puca i nju da udari.

“Zbog toga sam imala osećaj da je mene neko drugi udario. Najviše zbog toga što smo gotovo istovremeno padali”, ispričala je ona.

Navela i kako su ona i Ćuruvija željeli da napuste Srbiju, te je on pokušao da nađe stan u Crnoj Gori, ali da je poslije odustao.

“Nije želelo da ide iz Srbije govoreći ‘Šta mi mogu? Mogu samo da me streljaju”, rekla je Prpa.

Navela je i kako su pripadnici obezbjeđenja čuvali i Ćuruvijinu redakciju, ali i njih po potrebi, navodeći da ih je Ćuruvija vodio “više teatralno kada bi negde išli”.

Osim Prpe, svjedočila su i Ćuruvijina djeca.

Izlaganjem odbrane trećeoptuženog Ratka Romića, koji je negirao svoje učešće u ubistvu, prethodno je završeno izjašnjavanje optuženih o krivici. Saslušanjem prvih svjedoka danas će početi dokazni postupak.

Tadašnji šef DB-a Radomir Marković i šef beogradskog centra DB-a Milan Radonjić u junu su iznijeli svoju odbranu, negirajući optužbe za ubistvo Ćuruvije.

Advokat: Milošević naložio ubistvo

Nakon njihovog svjedočenja, pravni zastupnik Ćuruvijine djece, advokat Slobodan Ružić izjavio je kako je ubistvo mogao da naloži jedino bivši predsjednik Jugoslavije Slobodan Milošević, javila je agencije Beta.

“To sam i ranije pominjao. Ne mislim da je bilo ko drugi mogao da izda nalog državnim službama osim Slobodana Miloševića”, kazao je Ružić novinarima.

Osim Markovića i Radonjića, za ubistvo Ćuruvije optuženi su i glavni obavještajni inspektor u Drugoj upravi resora DB-a Ratko Romić te pripadnik rezervnog sastava tog resora Miroslav Kurak, koji je u bjekstvu.

Kao direktan izvršilac ubistva Ćuruvije optužen je upravo Kurak za kojim je raspisana potjernica.

Ključni svjedok tužilaštva u ovom postupku, nakon čijeg iskaza je pokrenuta zvanična istraga prošle godine u januaru je nekadašnji pripadnik DB-a, odnosno komandant Jedinice za specijalne operacije, Milorad Ulemek Legija, koji se nalazi na izdržavanju kazne od 40 godina zatvora.

Ulemek je na svoju inicijativu početkom prošle godine dao iskaz tužilaštvu u kojem je detaljno ispričao svoja saznanja o tom ubistvu.

Optužnicom Tužilaštva za organizovani kriminal optuženi se terete da su “iz niskih pobuda” ubili novinara i vlasnika listova Dnevni telegraf i Evropljanin Slavka Ćuruviju, odnosno da su izvršili krivično djelo teško ubistvo za koje je zaprijećena kazna od 30 do 40 godina zatvora.

Ćuruvija je ubijen na Uskrs, 11. aprila 1999. godine, tokom NATO bombardovanja SR Jugoslavije, u dvorištu ispred ulaza u zgradu, gdje su se nalazile prostorije marketing službe Dnevnog telegrafa.

Oslobođeni optužbi za atentat na Draškovića

Uoči nastavka suđenja za ubistvo Ćuruvije, Viši sud u Beogradu oslobodio je trojicu pripadnika Državne bezbjednosti optužbi da su pomagali u pokušaju ubistva lidera Srpskog pokreta obnove (SPO) Vuka Draškovića u Budvi 2000. godine.

Optužbi su oslobođena dvojica DB-ovaca Milan Radonjić i Ratko Romić te njihov kolega Stevan Basta.

Presuda je izrečena rano jutros u specijalnoj sudnici Okružnog zatvora u Beogradu pošto se Radonjić i Romić nalaze u pritvoru.

Na ovu presudu Tužilaštvo ima pravo žalbe Apelacionom sudu.

Vuk Drašković nije iznenađen odlukom suda jer, kako kaže, “UDBA i dalje ima svoje ljude na visokim položajima”.

“Nerasformirana, ne lustrirana služba smrti – Služba državne bezbednosti i mreža te službe ostala je nedodirnuta. Raspoređena je svuda po tužilaštvima, sudovima, vladi, parlamentu, medijima. Čini mi se da nikada nisu bili ubeđeni da su ovoliko snažni i da se vraća njihovo vreme kao danas”, rekao je Drašković u izjavi za Al Jazeeru.

Radonjić, Romić i Basta prvom presudom bili su osuđeni na osam, odnosno sedam godina zatvora, ali je tu presudu ukinuo Apelacioni sud i naložio da se suđenje ponovi.

Za pokušaj ubistva Draškovića ranije su pravosnažno osuđeni na višedecenijske kazne zatvora pripadnici Jedinice za specijalne operacije (JSO).

Pripadnici DB bili su optuženi da su pružili logističku podršku pripadnicima JSO za atentat na Draškovića, odnosno da su im dostavili fotografije kuće u kojoj je boravio.

Optužnica tereti Radonjića, Romića i Bastu da su po nalogu nekadašnjeg predsjednika SR Jugoslavije Slobodana Milosevića organizovali atentat na Draškovića.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO