Mediji: Nova izbjeglička ruta preko BiH, Makedonije i Slovenije

Postojeći put preko Grčke, Makedonije i Srbije ka Mađarskoj postaje sve teži (Arhiva)

Za izbjeglice sa Bliskog istoka postojeći put preko Grčke, Makedonije i Srbije ka Mađarskoj postaje sve teži, tako da se sada Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Slovenija pripremaju da nova ruta pređe preko njihove teritorije, piše njemački politički magazin Spiegel.

List piše da bi put izbjeglica za Njemačku i Austriju mogao, umjesto preko Mađarske, voditi preko Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Slovenije.

“Koliko dugo će trajati da izbjeglice izmijene svoju rutu?”, pita list i ocjenjuje da neće biti potrebno mnogo vremena, ako je vjerovati vladama balkanskih zemalja.

Vlade u pripravnosti

“Već ove jeseni u Bosnu i Hercegovinu bi iz Srbije moglo doći najmanje 10.000 sirijskih izbjeglica, možda čak i više od 20.000 ljudi”, prenosi Spiegel izjavu zamjenika šefa nadležne službe u Bosni Hercegovini Izeta Nizama.

Prema njegovim riječima, pošto je više od 100.000 izbjeglica prošlo kroz Srbiju od početka godine, “za očekivati je da jedan dio krene ka Bosni”.

Spiegel ukazuje da su se u Sloveniji prošlog četvrtka, zbog mogućeg dolaska izbjeglica, susreli predstavnici 13 gradova s predstavnicima Ministarstvom unutrašnjih poslova, kao i da se Vlada u Beogradu priprema za slučaj da se ograniči napuštanje zemlje preko srbijansko-mađarske granice.

Izvor: Agencije


Povezane

U Njemačkoj ima i onih koji ne žele dolazak izbjeglica. Od oktobra prošle godine pristalice PEGIDA-e u nekoliko njemačkih gradova protestuju protiv stranih doseljenika. Traže da vlast pooštri pravila prihvata azilanata i da ubrza deportacije. Takav stav nailazi na brojne osude. 

Published On 07 Sep 2015
Više iz rubrike Balkan
POPULARNO