Pripreme za ponovljeno suđenje Sanaderu

Sud je 26. augusta odbio zahtjev Sanaderove odbrane da ga puste da se brani sa slobode (EPA)

Bivši premijer i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice Ivo Sanader u ponedjeljak bi iz zatvora u Remetincu ponovo trebao biti doveden na zagrebački Županijski sud, gdje je zakazano pripremno ročište za ponovljeno suđenje u slučajevima Hypo i INA-MOL.

Ponovljeni postupak opet će voditi predsjednik zagrebačkog Županijskog suda Ivan Turudić, kojem je Ustavni sud nedavno srušio prvu presudu protiv Sanadera.

No, odbrana bivšeg hrvatskog premijera upozorila je još nakon zakazivanja pripremnog ročišta krajem jula da je Ustavni sud u obrazloženju rušenja Sanaderove presude zbog ratnog profiterstva u slučaju “Hypo” te primanja mita od mađarskog MOL-a preporučio da bi se ponovljeni postupak trebao provesti pred novim sudskim vijećem.

Uprkos takvom stavu, sudija Turudić je odmah nakon odluke Ustavnog suda u medijskim istupima ustvrdio kako “nema razloga da ponovo ne sudi Sanaderu”, prenosi Hina.

Traže izuzeće sudije

Sanaderovi advokati su najavili da će, zbog sumnje u pristrasnost, zatražiti Turudićevo izuzeće.

Ističu i da je za septembar, kada su prema objavljenom rasporedu predviđena ročišta u ponovljenom Sanaderovom suđenju, već zakazana suđenja u slučaju Planinska, u kojem je Sanader također optužen zbog korupcije.

Kako se saznaje na sudu, u septembru bi trebalo biti poznato i hoće li mu se suditi zajedno s direktorom MOL-a Zsoltom Hernadijem, kojem je još je u februaru trebalo početi suđenje za podmićivanje bivšeg premijera i predsjednika HDZ-a.

No, početak tog postupka je odgođen jer s Vrhovnog suda nije vraćen spis koji je tamo završio nakon što se Hernadijeva odbrana žalila što cijela dokumentacija u tom opsežnom slučaju nije prevedena na mađarski, uz argument da, bez obzira na to što mu se sudi u odsutnosti, ima pravo dobiti spis na jeziku koji razumije.

Krajem septembra o Sanaderu bi trebao odlučivati i Vrhovni sud, koji će razmatrati žalbe na presudu u slučaju “Fimi Media”, u kojem su Sanader, ali i HDZ, nepravosnažno proglašen krivim za izvlačenje novca iz državnih institucija i firmi.

Nakon odluke Ustavnog suda Sanader, koji je do tada bio na izdržavanju zatvorske kazne od 8,5 godina, vraćen je u režim istražnog zatvora koji mu je određen u slučaju “Fimi Media”.

Sud je 26. augusta odbio zahtjev Sanaderove odbrane da ga puste da se brani sa slobode, rukovodeći se dosadašnjom sudskom praksom da se istražni zatvor u različitim predmetima ne može zbrajati.

Advokati koji tvrde da je istekao zakonski rok od tri i po godine, koliko najduže može trajati istražni zatvor, najavili su ustavnu tužbu.

Izvor: Agencije