Hrvatska ostaje otvorena za prijem izbjeglica

U Hrvatsku je do sada ušlo više od 87.000 izbjeglica, a samo u posljednja 24 sata njih 5.800, potvrdila je hrvatska policija.

Ministarstvo unutarnjih poslova je izvijestilo i da je u 22 sata za sav promet otvoren granični prijelaz prema Srbiji u Iloku, a u 16 sati i granični prijelaz Batina.

No, izbjeglice i dalje pristižu iz Srbije na području Bapske i Tovarnika, a njihov transport se nastavlja prema Mađarskoj.

U prihvatnom kampu u Opatovcu posjetio ih je hrvatski premijer Zoran Milanović koji je prije puta na istok zemlje izjavio kako “Hrvatska nije u Schengenu, ali se u zbrinjavanju i brizi o izbjeglicama ponaša kao da jest”.

On je, u govoru na svečanosti uručenja priznanja najboljim policajcima u povodu Dana policije, također kazao kako će Hrvatska i dalje ostati otvorena za prijem izbjeglica i neće granice ograđivati žicama i preprekama.

Govoreći o mogućnosti angažmana policije da osigurava granicu od ulaska izbjeglica ustvrdio je kako Hrvatska nema dovoljan broj pripadnika policije za taj posao, a vojska nije obučena da to čini.

Izbjeglice nastavljaju dolaziti

“Preostaje jedino angažman pričuvnih snaga, što znači dizanje ljudi s radnih mjesta. Je li to rješenje, je li to hrvatski odgovor na krizu? Ne, hrvatski odgovor na krizu je ovo što sada radimo”, rekao je Milanović.

“Gledat ću, dok god radim ovaj posao, hrvatski interes i u Schengenu i u onome što Schengen znači za nas, a to znači uređen sustav u kojemu se štite hrvatski interesi”, rekao je Milanović.

U pratnji ministra unutarnjih poslova Ranka Ostojića, Milanović se nakon toga zaputio u prihvatni centar u Opatovcu gdje je smješteno gotovo 1.900 izbjeglica.

“Nikakvog prihvatnog centra na jugu Hrvatske neće biti, rekao je premijer Milanović u Opatovcu. Po njegovim riječima, radovi koji su bili izvođeni su samo bila priprema baze da bi policija mogla brzo reagirati ako bi se otvorio taj dio granice. No, Hrvatska bi tamo, kako je rekao Milanović, zatvorila granicu ako počnu pristizati izbjeglice”, javila je Al Jazeerina reporterka Jasmina Kos.

Milanović: Schengen je opasan za Hrvatsku

Milanović je ponovio da izbjeglička kriza mora stati ondje gdje je i počela – u Grčkoj, koja je ulazna točka Schengena, te podsjetio kako je Hrvatska prije nekoliko mjeseci aplicirala za ulazak u Schengen.

“U takav Schengen nećemo ići. Ovakav Schengen je opasan za Hrvatsku”, rekao je.

“Grčka je članica Schengena, a oni trpaju ljude u brodove i ne čuvaju svoju granicu s Turskom, koja je bila najviše čuvana granica na svijetu. Odjednom je ta granica postala ljetni korzo”, rekao je i ponovio da Hrvatska ne misli zatvarati granice za primanje izbjeglica.

Iskazao je zadovoljstvo organizacijom i radom mjerodavnih službi u prihvatu i zbrinjavanju izbjeglica te ocijenio kako, za razliku od Hrvatske, “naši susjedi ne rade ništa”, a oni koji najviše pate – Austrijanci i Nijemci – najmanje prigovaraju. Također je rekao da će dolazak izbjeglica najvjerojatnije prestati dolaskom zime.

Neće pozivati rezervni sastav vojske

Opovrgnuo je da se Hrvatska u slučaju mađarske blokade granice dogovorila o humanitarnom koridoru za izbjeglice preko Slovenije i Austrije.

Rekao je da bi Hrvatska, kad bi i htjela zatvoriti granicu, morala angažirati na tisuće muškaraca mlađih od 35 godina “koje treba kao aktivnu pričuvu obući u uniforme i bez oružja, i da tu plešu bećarac na granici”. Dodao je kako bi to bio trošak za hrvatsku državu jer bi im trebalo platiti dnevnice.

“Zašto? Da bi predsjednik HDZ-a [Tomislav Karamarko] bio zadovoljan. Ti prijedlozi koji dolaze u ovom trenutku od HDZ-a i još nekih su van pameti”, poručio je.

Po njegovim riječima, “Hrvatska profesionalne vojnike čuva za pravi rat, a ne da idu na granicu i razmještaju žene i djecu”.

Izvor: Al Jazeera i agencije