Hiljade ilegalnih deponija u Srbiji

Procjenjuje se da u Srbiji postoji više od 3.000 deponija na kojima se nelegalno trguje metalnim otpadom. Ministarstva poljoprivrede i okoliša uskoro kreću u kontrolu.   

Bronzani golubovi opet su na svom postolju. Spomenik u centru Beograda pet puta je bio na meti lopova, policija ga je pronašla na nelegalnoj deponiji.

„Prosto izgleda kao da u nekim talasima postoje grupe koje se konsoliduju i kreću u akciju prema centru grada i to se uvek dešava noću i obično vikendom“, rekla je Nela Mićović iz Zavoda za zaštitu spomenika.

Lopovi spomenike tretiraju kao i ostali otpad koji se može dobro unovčiti. Na divljim deponijama ne pitaju za porijeklo otpada.

Za kompanije koje su u ovom poslu legalno, to je neprihvatljivo. Najveći Centar za reciklažu vozila u Srbiji nalazi se u Železniku. U vlasništvu je njemačke kompanije Scholz. Kažu da im nelojalna konkurencija onemogućava poslovanje.

„Mi postajemo neoperativni iz razloga što mi smo firma koja plaća porez upošljava sve svoje radnike legalno. A neko samo na livadi kraj kuće ili iza kuće otvori delatnost i plaća u kešu i ne poštuje niti jedan ekološki standard“, navodi Tena Đurašinović iz Centra za reciklažu.

Ekološka šteta

Poseban problem sa divljim deponijama predstavlja ekološka šteta nastala njihovim radom.

„Centar za reciklažu poseduje jedinstvenu mašinu za recikliranje. Zove se Šreder i to postrojenje veličine petospratne zgrade je u stanju da u potpunost iz automobila razdvoji metal plastiku staklo i sve ih pošalje u posebne pogone“, javlja reporterka Al Jazeere, Jelena Milutinović.

Tako nema opasnog otpada koji ostaje na zemlji što je slučaj na divljim deponijama. U centru za reciklažu smatraju nelogičnim da inspekcija Ministarstva životne sredine kontroliše njihovo poslovanje, ali ne i nelegalne reciklere.

„Prilikom dolaska, evo konkretno kod nas u Železnik, prođu pored pet šest nelegalnih otpada kojima u principu ne mogu ništa jer oni na papiru niti ne postoje, a onda dođu kod nas ili da nas kazne ili da nas nagrade i pohvale kada je takva prilika“, kazala je Tena Đurašinović.

Najava rješenja problema

U nadležnom Ministarstvu najavljuju da će na ovom tržištu uskoro uvesti red.

„Najnoviji zakon o zajedničkoj inspekciji o inspekcijskom nadzoru omogućava i našoj inspekciji da uđe i u neregistrovane objekte i da pokuša ili da uvede red, odnosno, da ih zatvori“, rekao je Aleksandar Vesić, pomoćnik ministra zaštite životne sredine.

U tržišnoj inspekciji nismo dobili odgovor, kako bez dozvola i fiskalnih računa posluju nelegalni trgovci sekundarnim sirovinama. Kažu, to je nadležnost Ministarstva životne sredine.

U međuvremenu traje borba da se spomenici u centru Beograda sačuvaju od krađa. Po treći put postavljen je spomenik djevojčici Milici stradaloj tokom NATO bombardovanja. Nove krađe trebalo bi spriječiti alarm.

Izvor: Al Jazeera