Brodosplit gradi najveći jedrenjak na svijetu

Brzina broda s jedrima iznosit će oko 16 čvorova, a moći će ploviti i brzinom od 20 čvorova (EPA)

Brodosplit je u utorak objavio da je u tom brodogradilištu započela obrada čelika za gradnju najvećeg broda sa križnim jedrima na svijetu, koji je ugovoren s kompanijom Star Clippers Ltd. iz Monaka, javlja Hina.

Brod će biti dug 162 i širok 18,5 metra, nosivosti 2.000 tona, imat će pet jarbola i jedra ukupne površine 6.347 kvadratnih metara, navode iz Brodosplita, dodajući da će brod biti čelične konstrukcije, dok će paluba biti kompletno pokrivena najkvalitetnijom tikovinom.

U saopćenju se prenosi i izjava predsjednika uprave Brodosplita Tomislava Debeljaka kako će, zbog povećane globalne potražnje za krstarenjima, naročito na brodovima s jedrima, naručitelj Star Clippers Ltd. novim brodom proširiti postojeću flotu koja se trenutno sastoji od tri takva broda.

“Uspješna realizacija ovog ugovora, uz potporu HBOR-a, pridonijeti će održivom poslovanju grupe Brodosplit i očuvanju njezine temeljne djelatnosti, a osigurat će ulazak Brodosplita na rastuće tržište jedrenjaka te dobivanje značajnih referenci”, ističe Debeljak.

Iz Hrvatske banke za obnovu i razvitak (HBOR) su početkom jula objavili da su izdavanjem police osiguranja povrata dijela kredita podržali grupu Brodosplit u projektu izgradnje jedrenjaka za naručitelja iz Monaka. Naime, kupovinu broda finansira njemačka KFW Ipex banka zajedno s drugom komercijalnom bankom.

Kako navode iz Brodosplita, brod će imati pet paluba, na njemu će moći boraviti 450 osoba, od čega će 300 putnika biti smješteno u 150 luksuznih kabina, a do 150 članova posade u 74 kabine.

Porinuće idućeg ljeta

Brod je isključivo namijenjen jedrenju, iako će imati dva potpuno neovisna elektromotora. Pri projektiranju i gradnji poštivat će se koncept “siguran povratak u luku”. 

Taj sistem zapravo znači da će sva ključna oprema na brodu biti duplirana, zbog čega je predviđena gradnja dvije strojarnice s uređajima za proizvodnju električne energije i vode, svih sistema goriva i maziva te dodatni komandni most.

Na brodu će praktično sve biti dvostruko, pa će se u slučaju bilo kakvog zastoja, požara ili poplave bilo kojeg prostora ili zona na brodu, moći vratiti u luku sa udaljenosti od gotovo 2.000 nautičkih milja, što je inače najudaljenija tačka od kopna na moru, objašnjavaju iz Brodosplita.

Predviđeno je da jedrenjak plovi svim morima svijeta, pa čak i kod Arktika i Antarktike, zbog čega će biti izgrađen u skladu sa zahtjevima za klasu leda.

Brzina broda s jedrima iznosit će oko 16 čvorova, a moći će ploviti i brzinom od 20 čvorova uz prave vremenske uvjete i uvježbanost posade. S pogonom od dva motora moći će ploviti 16 čvorova.

Star Clippers Ltd. je prisutan na evropskom i američkom tržištu te je poznat po brodovima koji su vjerna reprodukcija klasičnih jedrenjaka. Tako će se i novi brod graditi po uzoru na brod “France II” iz 1911. godine.

Porinuće se očekuje u ljeto 2016. godine, a primopredaja krajem 2017. godine.

Izvor: Agencije