Noć istraživača nauku približava mladima

U regionalnim i europskim gradovima održana je Noć istraživača sa ciljem da se nauka približi mladima.

Osnovci Senaid Preljević i Lejla Fulurija zaljubljenici su u fiziku. Njihovi eksperimenti plijenili su najviše pažnje na jednom od mnogobrojnih štandova sarajevske noći istraživača.

„Unutar plazma kugle nalazi se transformator, koji pojačava i smanjuje struju. Sada kada približim ruku, nit će se približiti mojoj ruci, kao što vidite.. Zatim , kada uzmem ovu neon lampu, vidjet ćete kako će zasvijetliti, jer struja privlači neon lampu“, objašnjava Fulurija.

Preljević kaže: „Evo, vidimo kako se loptica odbija od jednu, pa od drugu ploču.“

Želja njihove nastavnice fizike Melihe Feta je kroz praktične primjere pokazati koliko je fizika zanimljiv predmet, a ogledi su napravljeni od lako dostupnih materijala.

„Za magnetni top dovoljni su magnetić i kovanica od markice… Recimo, za elektromotor- obična baterija, provodnici, namotaj žice… A iza svega toga stoji niz fizikalnih objašnjenja i nečeg što će oni kasnije učiti, a u samom startu postave temelj“, ističe ona.

Sarajevski posjetitelji imali su priliku vidjeti najveći strip na svijetu, učestvovati u lutkarskoj radionici, vidjeti kako reciklažom napraviti umjetničku instalaciju ili uživati u školi letenja. Osim u Sarajevu, Noć istraživača održana je u još tri bosanskohercegovačka grada- Banjoj Luci, Bijeljini i Mostaru.

Sistem zaštite šporeta

Nekoliko je lokacija na kojima su izložene prezentacije beogradskih istraživača. Jedan od programa posvećen je ekologiji.

„Cilj ove manifestacije je da se javnost, a pre svega najmlađa publika, upozna sa tim šta je to posao istraživača, čime se oni to svakodnevno bave i na koji način doprinose da naš svet u kome živimo i naš svakodnevni život bude bolji“, objašnjava Neda Kurjački iz organizacije beogradske Noći istraživača.

Mnoštvo zanimljivih i korisnih prezentacija bilo je i u Podgorici, poput sistema zaštite šporeta.

„Tako da u slučaju da se šporet ostavi uključen, sve dok nema metalnog posuđa na njemu, on će se ugasiti sam, nakon određenog vremena. I davat će zvučni signal. Prekidač ostaje upaljen, ali je ringla ugašena“, govori prezenter Luka.

Interes mladih posjetilaca nije izostao.

„Najviše mi se dopada ovo s autima, robotima što plešu i ovaj, što grizu“, govori Aleksandar.

„Pa vidjeli smo mikroskop i ove, kao bube, školjkice, cvjetove“, navodi Sara.

Noć istraživača međunarodnog je karaktera. Od svog nastanka, prije deset godina, obilježava se u sve većem broju gradova.

Tako je i u ovoj noći, u promociji naučnih istraživanja i njihovoj primjeni i utjecaju na svakodnevnicu, sudjelovalo više od 300 gradova, u 30 europskih država.

Izvor: Al Jazeera