Beograd na vodi: Kamen temeljac u nedjelju

Kamen temeljac trebaju postaviti premijer Srbije Aleksandar Vučić i investitor projekta Muhamed Alabbar (Al Jazeera)

Dva stambena tornja u okviru projekta “Beograd na vodi” dobila su građevinsku dozvolu, čime su stečeni i formalni uslovi za postavljanje kamena temeljca tog, za neke, kontroverznog projekta.

Prema najavama iz Vlade Srbije, bit će postavljen u nedjelju, 27. septembra, a postavit će ga premijer Srbije Aleksandar Vučić i prvi čovjek Eagle Hillsa i investitor projekta Muhamed Alabbar.

Govoreći o prvim objektima koji će biti izgrađeni u okviru projekta, gradonačelnik Beograda Siniša Mali je rekao da je već potpisan ugovor sa renomiranim lancem hotela “W”, koji će imati “pet plus” zvjezdica, a koji će se nalaziti u okviru „Beograda na vodi“.

Otvaranje novih radnih mjesta

Izgradnja hotela počet će u prvom kvartalu naredne godine, precizirao je Mali, koji smatra da potpisivanje tog ugovora pokazuje koliko investitori vjeruju u Beograd i sam projekat.

“Paralelno sa tim sledi izgradnja poslovne zgrade, velike kule i tržnog centra. U sledećih osam do deset meseci, kako se glavni projekti budu završavali, očekujem početak izgradnje tih objekata od ukupno 300.000 kvadrata”, rekao je Mali.

Ističe i da će prva faza, vrijedna 300 miliona eura, pokrenuti srpsku građevinsku industriju i privredu, dok će cio projekat od 3,5 milijarde eura biti zamajac privrednog rasta Srbije.

“Tome dodajem otvaranje novih radnih mesta i zapošljavanje ljudi, što je obećanje Vlade i mene kao gradonačelnika Beograda – da ćemo se boriti za svako radno mesto i za svakog investitora, i sada smo na dva dana od ispunjenja tog obećanja.”

Kada je riječ o izvođaču radova, gradonačelnik Beograda je istakao da su sve tri firme, koje su u užem izboru, domaće, i podsjetio da su srpske kompanije već angažirane na raščišćavanju terena.

Komentirajući kritike da će zemljište pripasti arapskom investitoru, odnosno da ugovor predviđa konverziju prava zakupa u pravo svojine, rekao je da će zemljište pripasti vlasnicima stanova.

Najavljeni protesti

Srpska strana je, objasnio je, zaštićena u projektu, jer ima mogućnost kontrole dinamike radova, kao i da zemljište ponudi drugom investitoru, ukoliko arapski partner svoj dio posla ne uradi u roku od 20 godina.

Naveo je da je Beograd svoje dosadašnje obaveze ispunio i za godinu dana uklonio 239 nelegalnih objekata iz Savskog amfiteatra, 15 kilometara pruge, 54 plovila i raselio 97 porodica.

Kao neosnovane je odbacio kritike opozicije da je realizacija projekta prevara vijeka i “pusti san jednog ili dvojice ljudi”.

Na dan postavljanja kamena temeljca, najavljeni su protesti opozicije i udruženja građana “Ne davimo Beograd”, koji se protive tom projektu.

Izvor: Al Jazeera i agencije