Srbija blokirala ulaz hrvatske robe na svim prijelazima

Al Jazeera Balkans Uživo

Srbija je uvela kontramjere Hrvatskoj, zbog blokade graničnog prijelaza Batrovci – Bajakovo za teretni saobraćaj, koje uključuju zabranu ulaska svim teretnim vozilima sa registracijskim oznakama Hrvatske na teritorij Srbije na svim graničnim prijelazima te zabranu ulaska svim prijevoznim sredstvima koja prevoze robu proizvedenu u Hrvatskoj bez obzira na registracijske oznake.

Te mjere će se početi primjenjivati od srijede u ponoć, kada je istekao rok Srbije Hrvatskoj da odblokira granični prijelaz, rekao je ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović te dodao da će se putnički saobraćaj normalno odvijati. 

“Vlada će i dalje odlučivati o drugim potezima, mi smo prinuđeni da to uradimo i smatramo da nismo zaslužili ovakvo ponašanje Hrvatske”, kazao je. 

Kako sa graničnog prijelaza Batrovci izvještava reporter Al Jazeere Marko Subotić, ove kontramjere znače da od ponoći nijedno teretno vozilo, brod ili voz neće moći ući u Srbiju ako prevozi robu proizvedenu u Hrvatskoj.

“Trenutno par kamiona ovde prolazi, oni su prošli neposredno nakon ponoći, ali sada je rampa spuštena za hrvatsku robu. Sam ministar Stefanović je naglasio da će ovo biti šteta ne samo za Srbiju, nego možda više i za Hrvatsku. Rekao je da iščekuje da Evropska unija što pre reaguje te da je Srbija spremna da ukine te protivmere čim Hrvatska odblokira prelaz. Ovde i dalje ima više od 700 kamiona, koji danima stoje”, javlja Subotić.

Stefanović: Ekonomska agresija Hrvatske

“Ono što mogu da kažem, kao odgovor na ekonomsku agresiju Hrvatske, Srbija nije ništa loše uradila, što potvrđuju izjave [Johannesa] Hahna i [Federice] Mogherini… Ovo je potez koji nanosi štetu i Hrvatskoj i Srbiji, a ukoliko do ponoći ne bude pronađeno rešenje, mi ćemo biti prinuđeni da odgovorimo, jer smo u poziciji da nas neko tuče, da šteti našoj privredi”, kazao je ranije Stefanović za Al Jazeeru.

Dodao je da ne vidi “kakve veze ima blokada teretnog saobraćaja sa migrantima, jer na tom prelazu nema migranata, niti se nalaze u kamionima”.

“Koliko sam mogao da čujem, [Zoran] Milanović optužuje i dio svoje opozicije za ovakvo stanje, samo mu fale još vanzemaljci i CIA”, kazao je.

Prema njegovim riječima, Srbija će biti odgovorna, jer nije zemlja “koja stavlja migrante u vozove i autobuse, nego ih tretiramo kao normalne ljude”.

Dodao je da je u Srbiji do sada registrirano 180.000 ljudi koji su prešli granicu te da ova zemlja prima sve izbjeglice.

“Hrvatska nije rekla – dajte da pomognemo i preuzmemo deo tereta”, kazao je Stefanović

Na Batrovcima kolona duga 15 kilometara

Granični prijelaz Batrovci – Bajakovo, iz pravca Srbije prema Hrvatskoj, od petka je blokiran za sav teretni saobraćaj, iako je kasnije Hrvatska dozvolila kamionama sa kvarljivom robom da pređu granicu.

Kolona kamiona ispred granice u Srbiji duga je više od 15 kilometara.

“Vozači sve više gube strpljenje, oni su nekoliko dana ovde. Kolona je sve duža, tu su i vozila koja prevoze kvarljivu robu, ali i oni ne prelaze granicu, iako je to Hrvatska dozvolila, jer se solidarišu sa drugim vozačima. Ovde ima više stranih državljana, pre svega turskih koji čekaju više dana da pređu”, javio je ranije Subotić.

Kamiondžije su saobraćaj za putnička vozila blokirali u utorak navečer, nakon odluke Hrvatske da otvori taj prijelaz i za kamione, ali selektivno, samo za one koji prevoze kvarljivu robu i opasne materijale.

Vučić pisao zvaničnicima EU-a

Zbog vanredne situacije na graničnom prijelazu Bajakovo-Batrovci, premijer Srbije Aleksandar Vučić u srijedu je uputio pismo dužnosnicima Evropske unije, saopćeno je iz Ureda Vlade Srbije za saradnju sa medijima.

Vučić je uputio pismo predsjedniku Evropskog vijeća Donaldu Tusku, predsjedniku Evropskog parlamenta Martinu Schulzu, predsjedniku Evropske komisije Jean-Claudeu Junckeru, visokoj predstavnici EU-a za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Federici Mogherini i evropskom komesaru za susjedsku politiku i pregovore o proširenju Johannesu Hahnu.

Lična vozila, autobusi i teretna vozila do 7,5 tona preusmjerena su na granični prijelaz Tovarnik, a vozila iznad 7,5 tona voze kroz Bosnu i Hercegovinu, preko graničnog prijelaza Stara Gradiška, izvijestio je u srijedu ujutro Hrvatski autoklub.

Na tom graničnom prijelazu kolona kamiona sa hrvatske strane duga je otprilike devet kilometara, dok je na granici u Srbiji znatno duža – 14 kilometara.

HAK je javio kako su za saobraćaj i dalje zatvoreni ostali granični prijelazi sa Srbijom: po dva prijelaza kod Iloka i Principovca, te Erdut i Batina.

Jedini otvoreni prijelaz za putnička vozila je onaj kod Tovarnika.

Iz Tovarnika je u 9:30 sati krenuo voz s izbjeglicama za Botovo, gdje bi trebali biti oko 15:00 sati.

Oni bi trebali prijeći u Mađarsku bez problema, no voz je kasnio jer izbjeglice ne žele ići u Mađarsku, hoće u Sloveniju, pa povlače ručne kočnice u vozu – potvrdio je Al Jazeeri šef željezničke stanice u Botovu.

Za voz koji bi iz Tovarnika trebao krenuti u 15:00 sati više ništa nije sigurno.

Izbjeglice stižu u Opatovac

Cijelu noć sa utorka na srijedu te jutro izbjeglice i dalje iz pravca Bapske stižu u prihvatni centar u Opatovcu, ispred kojega je veliki broj izbjeglica, koje čekaju u redu da uđu u centar kako bi bili registrirani te smješteni u šatore, u kojima će čekati prijevoz do mađarske granice.

Prije smještaja moraju proći liječnički pregled, iako do sada nisu zabilježene nikakve bolesti.

 Izbjeglice se uglavnom žale na rane na stopalima, trudnice i stariji na iscrpljenost, a djeca imaju povišenu temperaturu, javljaju hrvatski mediji.

“U Hrvatskoj se ozbiljno prati ono što radi Mađarska, pa planira vratiti izbjeglice u Srbiju, no to je neslužbena informacija. Ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić je još jednom rekao da ne treba dizati žice i zidove, jer se tako ne može riješiti izbjeglička kriza, nego treba pokušati humanije metode”, javlja Al Jazeerina reporterka Ivana Brkić Tomljenović.

Najveći broj izbjeglica istočnu granicu Hrvatske od utorka u noći prelazi u Bapskoj, dok u Tovarnik više ne ulaze u većem broju.

Policija, također, navodi kako nema problema s prihvatom izbjeglica iz Bapske, koje pristižu u manjim skupinama, a dio ih se dovozi i autobusima.

Komentirajući navode iz Srbije kako tamošnje vlasti nemaju veze s usmjeravanjem izbjeglica prema Hrvatskoj, Ostojić je rekao kako je protekle noći preko Bapske u Hrvatsku ušlo 3.500 osoba.

“I kad mi netko kaže da taj prijelaz netko može naći tek tako… Ja sam stari izviđač i teško bih ga pronašao. A ovdje su organizirani autobusi, koji dolaze na 100 metara do prijelaza na kojem nema niti jednog srpskog policajca”, ustvrdio je Ostojić.

Vlastima Srbije Ostojić je poručio da “sve to što rade, samo rade i dalje, ali na lijepom, urednom i finom prijelazu Horgoš na mađarskoj granici”.

Prema policijskim podacima, brojka izbjeglica koji su preko istočnih granica ušli u Hrvatsku premašila je 44.000.

Najveći priljev migranata i dalje se očekuje na području Tovarnika i Iloka.

Izvor: Al Jazeera i agencije