Mađarska se žali da joj Hrvatska uzrokuje velike probleme

Mađarska vojska od srijede ujutro postavlja bodljikavu žicu i ograde duž graničnog prijelaza kod Gole (EPA)

Mađarski ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto izjavio je u srijedu da je njegova zemlja podvrgnuta “nezasluženim napadima hrvatskog premijera Zorana Milanovića” te mu poručio da predizbornu kampanju vodi u Hrvatskoj i ne uvlači u nju Mađarsku, prenosi agencija MTI.

“Mađarska je podvrgnuta nezasluženim napadima hrvatskog premijera. Vrijeme je da hrvatski premijer vodi borbe u predizbornoj kampanji u Hrvatskoj, a nas iz toga izostavi”, kazao je šef mađarske diplomatije.

Ponovio je da Hrvatska stalno napada Mađarsku zbog načina na koji rješava krizu s izbjeglicama, “pa ipak, za samo jedan dan hrvatski sistem se raspao, a Hrvatska je demonstrativno objavila da neće postupati u skladu s regulativom Evropske unije (…) već će izbjeglice slati u Mađarsku a da ih ne popiše”, kazao je Szijjarto.

Po njegovim riječima, Milanović bez razloga kritizira Mađarsku, ali i Srbiju, podsjetivši da je njegova zemlja primila 230.000 izbjeglica i većinu registrirala.

Odbacivši napade šefa hrvatske Vlade, rekao je da je “Milanović govorio o ‘šou programima'”, a da se o životima ljudi ne može na taj način govoriti.

Ograda duž granice

Također je upozorio da Grčka i Hrvatska uzrokuju ozbiljne probleme Mađarskoj i Srbiji, uključujući i ekonomsku štetu, ali i kazao da Budimpešta i Beograd žele “učvrstiti ekonomsku saradnju”, jer je u “vremenu izazova prijateljstvo važnije nego inače”.

“Uvjeren sam da Srbija i Mađarska imaju blistavu zajedničku budućnost”, kazao je Szijjarto i dodao da dvije vlade neće dopustiti da bilateralni odnosi postanu žrtva izbjegličke krize.

Zahvalio se Srbiji što nije podlegla pritiscima i ultimatumu Hrvatske, koja od nje traži da izbjeglice šalje u Mađarsku.

Kako izvještavaju hrvatski mediji, mađarska vojska, prema naredbi vlasti, od ranog jutra u srijedu postavlja bodljikavu žicu i ograde duž graničnog prijelaza kod Gole, u Koprivničko-križevačkoj županiji.

Granični prijelaz u Goli samo je 14 kilometara udaljen od ilegalnog prijelaza kod Botova, koji je već šesti dan jedna od najkorištenijih ruta za transfer izbjeglica i migranata iz Hrvatske u Mađarsku, javlja Hrvatska televizija.

Nije poznato namjeravaju li Mađari produžiti ogradu prema Botovu.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO