Lushtaku uhapšen poslije bjekstva iz bolnice

Lushtaku je, kao član Dreničke grupe, osuđen na 12 godine zatvora zbog ratnih zločina (Al Jazeera)

Gradonačelnik Skenderaja/Srbice Sami Lushtaku, koji je osuđen zbog ratnih zločina protiv civilnog stanovništva na Kosovu, uhapšen je u Prištini nakon što je napustio bolnicu u kojoj je privremeno bio na liječenju, pišu mediji.

Zatim je, po odluci EULEX-a, prebačen u zatvor visoke sigurnosti u blizini Podujeva, saopćila je glasnogovornica EULEX-a Besa Domi, prenio je prištinski list Koha Ditore.

Policija EULEX-a, koja već nekoliko mjeseci kontrolira njegovo kretanje, u utorak je uhapsila Lushtakua van bolnice, a policajci koji su stražarili ispred vrata njegove bolničke sobe tvrde da ništa nisu vidjeli, navodi prištinski list.

Ratni zločini

“Oko 14 sati stražari su obavijestili službu da ne mogu naći Lushtakua. Službenici su kontaktirali EULEX, iz kojeg je rečeno da su ga njegovi pripadnici uhapsili”, rekao je izvor za Koha Ditore.

Lushtaku je poslije hapšenja odveden u Osnovni sud na sjeveru Mitrovice po zahtjevu Tužilaštva.

Kao član Dreničke grupe osuđen je na 12 godina zatvora zbog ratnih zločina.

Koha Ditore je i u junu ove godine pisala kako je Lushtaku pušten iz zatvora da bi gledao finale Kupa Kosova u fudbalu.

Iz zatvorske službe su tada tvrdili da je pušten sa dozvolom sudije EULEX-a radi ljekarske kontrole, prenosi Tanjug.

Također, prije nešto više od godinu dana, na samom početku suđenja Dreničkoj grupi, Lushtaku je na nekoliko dana misteriozno “nestao” tokom medicinskog pregleda u prištinskom Kliničkom centru, a nije se pojavio ni prvog dana suđenja.

Izvor: Agencije