Željezara Smederevo nikome ne ‘polaže račune’

Šest mjeseci nakon što je holandska kompanija HPK Engineering preuzela upravljanje Željezarom Smederevo, javnost nema informacije o dogovoru države s tom kompanijom.

Ministarstvo privrede Srbije proglasilo je sve odredbe ugovora tajnom, a menadžment Željezare se ne oglašava o detaljima poslovanja, javlja Jelena Milutinović, novinarka Al Jazeere.

Potpisivanjem ugovora, HPK se obavezao da će jedinu srbijansku čeličanu podići na noge. Obećali su osvajanje novih tržišta i podizanje proizvodnje na 1,5 miliona tona čelika godišnje.

“Bit će potrebno mnogo truda i teškog rada ovdje, ali znam ove ljude i radnike, pa sam uvjeren da ćemo uspjeti ako budemo radili zajedno”, kazao je tada John Goodish, predsjednik uprave Željezare Smederevo.

Ne pomažu ni kazne

Šest mjeseci kasnije, nema preciznih podataka o dostignućima novog rukovodstva.

“Iz Vlade Srbije stižu informacije da je novi menadžment duplirao proizvodnju, ali suština ugovora sa holandskom kompanijom ostaje tajna. Javnost tako ne zna koje su obaveze novog rukovodstva i postoje li posledice ukoliko ne ostvare očekivane rezultate”, javlja Milutinović.

U Transparentnosti Srbija smatraju nedopustivim da se od javnosti krije poslovanje državne kompanije.

“Ne samo da je privatna strana tražila tajnost, već i naše Ministarstvo privrede, pa i Železara, kao državno preduzeće, zatražilo potpunu tajnost svih podataka koji se tiču tih ugovora. E to je problem”, rekao je Nemanja Nenadić iz Transparentnosti Srbija.

Nisu pomogle ni kazne koje je povjerenik za informacije od javnog značaja izrekao Ministarstvu privrede. Zakon je, smatra povjerenik Rodoljub Šabić, višestruko prekršen.

“Ovo je prvi put da je čak i povereniku uskraćen uvid u taj dokument, iako sam upozorio izričito ministra na ta ovlašćenja, i to je apsolutni presedan u tom pogledu”, poručio je Šabić.

Sindikate niko ništa ne pita

Na transparentnost poslovanja primjedbe imaju i sindikati. Kažu kako su radnici sada zadovoljni platama, međutim, smeta im što se glas sindikata u ovoj fabrici više ne čuje.

Navode primjer zapošljavanja novih radnika, gdje predstavnici sindikata jesu u komisiji, ali se ništa ne pitaju.

“Mi smo tamo samo prisutni i oni misle da je naš posao da sedimo, popijemo kafu i kiselu vodu i da oni sami odluke donose. Mi nemamo nikakvih informacija ko je primljen, kada je primljen. Evo, mi danas imamo komisiju od 12 do jedan [sat] i ne znamo ni ko je kandidat”, kazao je Mileta Grujaničić iz Nezavisnog sindikata metalaca.

Vlada je po pitanju Željezare tajnovita, ali i optimistična. Najavljuju paljenje druge visoke peći, a time i novi profit. Od privatizacije se ne odustaje, pa se sada kao zainteresirani kandidat pominje jedna kineska kompanija.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

U Smederevu je potpisan ugovor o upravljanju Željezarom u naredne tri godine između Vlade Srbije i holandske kompanije HPK Engineering. Priču donosi Marko Subotić.

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO