Mahathir Mohamad: Mir donosi prosperitet

Mir je daleko najbolji način razvoja zemlje i njenog napretka, poručio je bivši malezijski premijer Tun dr. Mahathir bin Mohamad na otvaranju mirovne konferencije koja se održava u Sarajevu povodom obilježavanja 20. godišnjice potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma.

„Mir je važan, mir je u temeljnim pozdravima velikih vjera. Veoma je mnogo posljedica ostalo nakon rata, ne samo u ekonomiji nego i u drugim sferama. Pobjednicima ne ostaje ništa drugo osim pobjede, ne donosi im ništa drugo… U ratovima su na gubitku i pobjednici i poraženi, a mržnja ostaje i zemlje se suočavaju sa velikim izazovom obnove. Mir je mnogo bolji način za napredak jedne zemlje, nego rat.“

Mahathir Mohamad učestvuje na konferenciji pod sloganom “20 Years of Piece, a way forward – 20 godina mira, dalji koraci”, kojoj je pokrovitelj Al Jazeera Balkans, a koja se održava u Parlamentu BiH.

Foto: Fahrudin Smailović / Al Jazeera

“Nema koraka naprijed, ni napretka, dugoročnog rješenja ako se ne ostvari jačanje centralne države u korist lokalne zajednice, ako se ne odustane od podjela na dva entiteta koji nemaju ni tradicije ni povijesnog utemeljenja, jer potvrđuju granice rata. Uspostavljanjem novog teritorijalnog osnova, s više entiteta koji neće biti nacionalno homogeni, nego multinacionalni, stvorila bi se BiH kao država jednakopravnih i ravnopravnih građana, a ne država triju konstitutivnih naroda i tzv. ostalih, pri čemu su ti nesretni ‘ostali’ u nekim pravima bitno uskraćeni”, konstatirao je Mesić.

Založio se za transformaciju BiH od koje će koristi imati svi njeni građani, a ne velike vjerske i nacionalne skupine. Smatra i da “BiH treba graditi kao društvo koje će uključivati, a ne zasnivati se na isključivanju”.

“BiH mora postati društvo i država onih koji će je doživljavati kao svoju, a osjećaj građanske pripadnosti mora nadjačati osjećaj nacionalne pripadnosti uz uvažavanje i vjere i nacije. BiH mora postati europska država, jer ona to i jeste. Koncept ujedinjene Europe, koja prolazi kroz ozbiljnu krizu, zasniva se na jedinstvu različitosti. BiH želi u ujedinjenu Europu i tamo joj je i mjesto. Zar bi tamo mogla ući država koja se zasniva na temeljima koji su različiti od europskih? BiH mora ući u Uniju kako bi taj milenijski projekt bio završen”, konstatirao je Mesić.

Ukazao je i na to kako oni koji su stvarali Dejtonski sporazum, a to su SAD i međunarodna zajednica, imaju obavezu pomoći da se ispravi ono što ne valja, te upozorio EU da se “nema pravo uzmicati formulom ‘neka se političari dogovore, a mi ćemo dogovor prihvatiti'”.

“Ključni faktori međunarodnih odnosa moraju preuzeti odgovornost i ne zaklinjati se da je Dayton nepromjenjiv dokument, ni prebacivati lopticu u bh. dvorište”, poručio je Mesić.

Organizatori jednodnevne konferencije su Perdana Global Peace Foundation (PGPF), Bosna Bank International VIP Business Club i Malezijsko-bosansko poslovno vijeće (MBBC).

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO