HRW: Makedonska policija tukla i djecu

Makedonska policija maltretirala je migrante i azilante fizički i verbalno na granici i u pritvoru, saopštio je Human Rights Watch u ponedjeljak.

U izvještaju ”Kao da nismo ljudska bića: Policijska brutalnost prema migrantima i azilantima u Makedoniji” govori se o ponašanju policijskih čuvara u centru Gazi Baba između juna 2014. i jula 2015. i činjenici da vlasti nisu istražile navode o brutalnosti niti kaznile odgovorne.

”Očigledno je da Makedonija ima problem s policijskim nasiljem nad azilantima i migrantima”, rekla je Emina Ćerimović iz HRW-a. Human Rights Watch navodi da su migranti i azilanti proizvoljno pritvarani u nehumanim i ponižavajućim uslovima u centru Gazi Baba.

”To se neće promijeniti, osim ako makedonske vlasti ne počnu detaljno istraživati navode o policijskom maltretiranju migranata i azilanata te ne pozovu sve počinioce na odgovornost.”

Iskaz djevojčice

Human Rights Watch je intervjuisao 64 azilanta i migranta, među kojima i sedmero djece, na različitim lokacijama u Srbiji i Makedoniji.

Nekoliko intervjua obavljeno je telefonom.

Mnogi intervjuisani azilanti i migranti, među kojima i troje djece, kazali su da ih je makedonska policija maltretirala, posebno na granici s Grčkom i u centru Gazi Baba.


U incidentu nakon istrage HRW-a, granična policija i u septembru je tukla izbjeglice u Makedoniji [Channel 4]

Opisali su kako su ih policajci tukli palicama, šakama, udarali nogama i vrijeđali prilikom privođenja.

U nekim slučajevima, policajci u kordonu udarali su migrante i azilante palicama po leđima, ramenima i glavama.

Human Rights Watch je pozvao Vladu Makedonije da hitno zaštiti migrante i izbjeglice, da ih ne zatvara proizvoljno te da istraži navode o policijskoj brutalnosti i kazni počinioce.

Ayesha, šesnaestogodišnjakinja iz Afganistana, rekla je da su je makedonski policajci tukli te da je dva puta vidjela kako policajci udaraju njenog oca i sedamnaestogodišnjeg brata.

Prvi put, početkom januara, Ayeshina porodica otišla je u policijsku stanicu blizu grčke granice da zatraži azil.

Policija ih je vratila na granicu i naredila im da napuste zemlju, rekla je Ayesha. Njen otac se pobunio.

”Policajac je zatim prišao mom ocu i udario ga palicom po leđima i ruci. Drugi policajac udario je mog brata palicom po ramenima, a treći je udario mene palicom po rukama”, kazala je Ayesha.

Drugi put, također na granici, Ayeshin otac i brat bili su u grupi muškaraca koji su bili primorani da bježe dok su ih policajci udarali palicama.

Disciplinski postupak

Do jula migranti i azilanti su, također, bili proizvoljno pritvarani u Prihvatnom centru za strance u Skoplju, poznatom kao Gazi Baba, saopšteno je iz Human Rights Watcha.

Makedonske vlasti držale su ljude u pritvoru bez mogućnosti žalbe.

Čuvari su često fizički i verbalno maltretirali zatvorenike, a uslovi u centru bili su nehumani i ponižavajući, navodi Human Rights Watch.

U julu su makedonske vlasti zatvorile centar Gazi Baba, koji je od tada obnovljen.

”Makedonija trenutno ne provodi rutinsko pritvaranje migranata i azilanata, već im dozvoljava da prolaze kroz tu zemlju. Međutim, zbog brzog razvoja situacije s prilivom azilanata i migranata, HRW je zabrinut da bi se, ukoliko se rutinsko pritvaranje nastavi, i nasilje moglo nastaviti, osim ako makedonske vlasti ne preduzmu mjere da to spriječe”, navode iz HRW-a.

Makedonske vlasti kazale su za HRW da su pokrenule disciplinski postupak protiv petero čuvara u centru Gazi Baba, dok je jedna osoba suspendovana.

Nisu pokrenute disciplinske mjere protiv pripadnika granične policije.

Makedonija mora učiniti više da spriječi i kazni policijsko maltretiranje migranata i azilanata, poručuju iz HRW-a, podsjećajući da bi i Evropska unija trebala podstaći Makedoniju da preduzme takve mjere.

Izvor: Al Jazeera