Čelična vrata na hrvatsko-mađarskom prelazu

Mađarska je pojačala kontrolu granice sa Hrvatskom. S mađarske strane prijelaza Baranjsko Petrovo Selo – Beremend, postavljena su čelična vrata, ali je prelazak granice za sada moguć.

Počelo je postavljanje žičane ograde, a na prijelaz je stigao i konvoj vojnih vozila.

No, iako su mađarske vlasti postavile čelična vrata i pojačale vojnu prisutnost kod graničnog prijelaza Beremend na granici s Hrvatskom kod Petrovog sela, u nedjelju poslijepodne ipak su počele propuštati autobuse s izbjeglicama koji stižu iz Tovarnika, doznaje se u Ravnateljstvu policije.

Izbjeglice su u petak mogle prelaziti preko ovoga prijelaza u Mađarsku, odakle ih se autobusima dalje prevozilo prema Austriji, ali su se, s obzirom na postavljanje čeličnih vrata, pojavile dvojbe hoće li im mađarske vlasti i dalje dopustiti prolaz.

U policiji ističu kako prelazak izbjeglica preko graničnog prijelaza Baranjsko Petrovo Selo i njihov prihvat na mađarskoj strani za sada funkcionira normalno.

MUP je priopćio da je tijekom dana iz Tovarnika prema mađarskoj granici otišlo oko 1.600 migranata.  

U Hrvatsku je od 16. rujna ušlo više od 25 tisuća izbjeglica, a najveći je pritisak na području Tovarnika.

Oko željezničkog kolodvora u Tovarniku u nedjelju prijepodne bilo je više od dvije tisuće izbjeglica, a samo u subotu iz Tovarnika je prema mađarskoj granici otišlo 28 autobusa s oko 1.500 migranata te vlak s oko tisuću osoba.

U to mjesto na hrvatsko-srbijanskoj granici skupine izbjeglica i dalje pristižu iz brojnih smjerova preko polja i kukuruzišta.

Prihvat prvih izbjeglica u šatorsko naselje za 5.000 osoba

S obzirom na najavljeno pogoršanje vremena, u Opatovcu kod Tovarnika traje gradnja velikog šatorskog naselja koje će moći prihvatiti oko 5.000 izbjeglica.

Kako javlja reporterka Al Jazeere Ana Mlinarić, do 18 sati podignuto je 200-tinjak šatora, autobusi su počeli dovoziti izbjeglice i počeo je prihvat prvih izbjeglica u taj kamp.

Procjenjuje se da će se tamo zadržavati dan do dan i pol. Bit će im pružena medicinska i druge vrste pomoći, a dijeliti će im se voda i suha hrana, aiko se razmišljalo i o otvaranju kuhinje.

Tamo je preselio i državni križni stožer, a trebala bi se obavljati i registracija izbjeglica. 

Više od dvije tisuće izbjeglica ilegalnim je prijelazom kod Botova, uz pomoć koprivničko-križevačke policije, ušlo u Mađarsku protekle noći.

Uz 4.000 njih koji su tim prijelazom u Mađarsku ušli dan ranije, ilegalni prijelaz kod Botova postao je jedan od najčešće korištenih u ovoj izbjegličkoj krizi.

Preko prijelaza Goričan u Međimurskoj županiji sinoć je prevezeno osam autobusa izbjeglica, a danas oko 13 sati očekuje se još jedan. Neslužbeno, riječ je o izbjeglicama koje su bile smještene u Zagrebu.

U Tovarniku je i dalje najveći priljev ljudi koji dolaze na hrvatski teritorij. Organizira se njihov prijevoz i preuzimanje s mađarske strane, prenosi Hina.

Među izbjeglicama još uvijek je mnogo bolesnih i ozlijeđenih od puta dugog i do 40 dana. Iscrpljeni su svi.

Istovremeno, u Zagrebu je ostalo tek dvadesetak izbjeglica, doznaje se u nedjelju rano poslijepodne od policije.

U hotelu Porin u zagrebačkom naselju Dugave i u prihvatnom centru Ježevo, trenutno nema izbjeglica, dok ih je na Zagrebačkom velesajmu ostala tek nekolicina, potvrdila je i glasnogovornica Hrvatskog Crvenog križa Katarina Zorić.

U tijeku je ukrcaj izbjeglica na autobuse iz Ježeva prema graničnom prijelazu Goričan, a u Zagrebu ih je ostalo tek dvadesetak, izvjestili su iz MUP-a.

Obustavljen promet međunarodnih vlakova

Slovenske željeznice obustavile su u nedjelju promet međunarodnih vlakova na graničnim prijelazima s Hrvatskom, a promet vlakova obustavljen je i na graničnim prijelazima sa Srbijom i Mađarskoj, objavile su Hrvatske željeznice na svojoj internetskoj stranici.

U Austriju je u subotu, prema policijskim podacima, ušlo najmanje 10.000 izbjeglica, dok je, po procjeni lokalnog Crvenog križa, koju prenosi agencija APA, ta brojka veća za dvije do tri tisuće ljudi.

Čelnik austrijskog Crvenog križa Gerry Foitik izjavio je za APU da je u Austriju u subotu došlo između 12.000 i 13.000 izbjeglica.

Zamjenik šefa policije u austrijskoj pokrajini Gradišće Christian Stella rekao je agenciji APA da ih Mađarska nije dovoljno upozorila na novi izbjeglički val.

Štajerska policija, kako je prenijela njemačka dpa, objavila u nedjelju da je austrijska policija počela odbijati neke izbjeglice kojie pokušavaju ući u tu zemlju preko granice sa Slovenijom te da je tijekom noći ulazak zabranjen za 100 izbjeglica jer nisu imali odgovarajuće dokumente niti su tražili azil.

S druge strane, kako javlja reporterka Al Jazeere Ivana Brkić Tomljenović, slovenska policija kaže da nisu imali niti jedan slučaj vraćanja izbjeglica iz Austrije.

Više od 2.000 izbjeglica do sada je iz Hrvatske prešlo u Sloveniju, od čega skoro tisuću u zadnja 24 sata, objavila je u nedjelju ujutro slovenska policija.

Suradnja slovenskih i hrvatskih pograničnih tijela

Oko 400 njih koji su noć proveli pred granicom blizu graničnog prijelaza Bregana po zadnjim bi informacijama u slovenske prihvatne centre trebalo biti organizirano prebačeno tijekom dana.

Policijska uprava Novo Mesto koja koordinira prihvat izbjeglica na tom dijelu granice objavila je u subotu navečer da je uspostavljena bolja suradnja s hrvatskim pograničnim tijelima koja ih sada obavještavaju o dolasku pojedinih skupina.

Slovenski premir Miro Cerar je rekao da slovenska policija dobro obavlja svoje zadaće, postupajući prema izbjeglicama humano i bez nasilja, da kontrolira “zelenu granicu” prema Hrvatskoj i da za sada nije potreban dodatni angažman vojske.

Slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec izjavio je u subotu navečer za Slovensku televiziju da Slovenija može “privremeno” primiti najviše oko 9.000 izbjeglica jer je to kapacitet koji ima na raspolaganju za njihov smještaj te da je u vezi s nalaženjem rješenja u stalnom kontaktu s Austrijom i Njemačkom.

Pritom je upozorio da se mogu očekivati novi valovi izbjeglica, zbog čega treba naći zajedničko rješenje situacije na razini Europske unije.

Prema informacijama koje su objavili slovenski mediji, do sada je od izbjeglica koje su ušle u Sloveniju njih nekoliko stotina prešlo u Austriju.

Mediji: EK u planu preseljenja želi i izbjeglice iz Hrvatske i Slovenije

Europska komisija i luksemburško predsjedništvo EU-a rade na planu da se u druge države članice presele i izbjeglice iz Hrvatske i Slovenije, piše u nedjelju Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung.

Po informacijama kojima rapolaže list, prijedlog će razmotriti ministri unutarnjih poslova EU-a na sastanku u utorak.

U nacrta prijedloga zaključaka ministarskog sastanka, koji je FAZ dobio na uvid, stoji da bi preseljenje trebalo biti moguće i iz onih “zemalja članica iz jugoistočne Europe koje su najviše pogođene izbjegličkim valom na zapadnobalkanskoj ruti”.

EU je dosad planirala preseliti izbjeglice samo iz Italije, Grčke i Mađarske, ukupno 160.000 ljudi. No, Mađarska želi novu pomoć. 

Ministri unutarnjih poslova EU-a odgodili su prošli ponedjeljak odluku o raspodjeli izbjeglica. Slovačka, Češka i Rumunjska odbile su kompromis, ali ne i Mađarska, Poljska i baltičke države.

Odluka u utorak može biti donesena kvalificiranom većinom glasova, čime bi zemlje koje odbijaju koncept obveznih kvota za prihvat izbjeglica mogle biti preglasane i primorane prihvatiti ga.

Slovenske i mađarske kritike Hrvatskoj

Iz Slovenije su u subotu navečer stigle kritike na račun Hrvatske. Cerar je izjavio da je “zelena granica” s Hrvatskom vanjska granica schengenskog prostora i da je Slovenija mora štititi, ocijenivši pritom da se Hrvatska ponaša nekorektno jer ne kontrolira stanje i izbjeglice sa svojeg teritorija usmjerava prema Sloveniji.

“Znamo da Hrvatska nije izvršila svoju zadaću. Stvari su joj izmakle kontroli, došlo je i do usmjeravanja izbjeglica prema Sloveniji, što nije korektno”, rekao je on, ponovivši da je Slovenija obvezna kontrolirati schengensku granicu i u nju puštati samo osobe s valjanim dokumentima i schengenskom vizom, ako dolaze iz trećih država izvan Europske unije.

Slovenski premijer je u Novom Mestu pohvalio rad slovenske policije i drugih organa, a u razgovoru s novinarima potvrdio da je u kontaktu s hrvatskim premijerom Zoranom Milanovićem, s kojim je telefonski razgovarao i u petak i u subotu.

“Slovenija u sadašnjoj situaciji mora pokazati solidarnost, ali uz tako velik broj stranih osoba u zemlji važno je nastaviti provedbu pokrenutih mjera”, kazao je Cerar u gradiću čija je policijska uprava zbog blizine granice najangažiranija u rješavanju situacije s priljevom velikog broja izbjeglica.

Ocijenivši da građani od vlade očekuju da održi red i sigurnost, Cerar je ponovio stajalište da Slovenija mjerama na granici brani i druge države unutar schengenskog prostora, izrazivši uvjerenje da će za takvu politiku dobiti potporu u Europi.

Službena Budimpešta je, pak, optužila Hrvatsku da je iznevjerila Mađarsku i Europsku uniju, ne braneći na odgovarajući način vanjsku granicu bloka.

Ostojić: Hrvatska je puna

Mađarska, koja je izbjeglice usmjerila prema Austriji, optužuje Hrvatsku za kršenje europskih pravila, jer sve migrante nije registrirala, iako izvori tvrde da ih nije registrirala ni Mađarska.

“Hrvatska je iznevjerila ne samo Mađarsku, već i EU, i odustala od svih svojih pravnih obveza”, rekao je glasnogovornik mađarske Vlade Zoltan Kovacs, a u drugoj oštroj mađarskoj osudi, ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto optužio je Hrvatsku da je “prekršila mađarski suverenitet”, poslavši izbjeglice preko granice vlakom u pratnji hrvatskih policajaca.

Austrijsko Ministarstvo unutarnjih poslova je istovremeno priopćilo da će se dublinska procedura za vraćanje izbjeglica u Hrvatsku i Sloveniju pokrenuti, jer “nitko ne vjeruje da su te dvije zemlje zemlje bez budućnosti”.

Hrvatski ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić ocijenio je da nije prihvatljivo da se Hrvatska tretira kao zemlja u kojoj se međunarodni ugovori moraju poštivati, a da se to ne mora činiti u zemljama okruženja kroz koje prolaze migranti na putu prema zapadnoj Europi, poručio je u srijedu iz Tovarnika, dodajući kako su svi hrvatski kapaciteti za smještaj izbjeglica popunjeni.

“Mi smo u ovom trenutku popunili naše kapacitete i tijekom razgovora sa čelnicima UNHCR-a i EU-a rečeno je da je Hrvatska puna. Nismo zemlja koja u datom trenutku ne može biti solidarna ali u ovom trenutku tražimo od njih da zaustave priljeve koji se događaju u zemljama koje ovo dopuštaju”, izjavio je novinarima u subotu Ostojić na željezničkom kolodvoru u Tovarniku.

Zatvoreni su granični prijelazi Ilok, Ilok 2, Principovac, Principovac 2, Tovarnik, Erdut i Batina zbog povećanog dolaska migranata iz Srbije a otvoreno je jedino Bajakovo. Od nedjelje je zatvoren i granični prijelaz sa Slovenijom – Harmica.

Izvor: Agencije