Protest Albanaca na jugu Srbije

Predsjednik Veterana UCPMB Nazmi Hajredini je rekao da traže samo pravdu (Anadolija)

Nekoliko stotina učesnika protesta koji je danas održan u centru Preševa izrazilo je negodovanje zbog, kako su naveli, odnosa Vlade Srbije prema Albancima na jugu te zemlje.

Na skupu koji je počeo šetnjom do zgrade opštine istaknuti su transparenti sa kartom ‘Velike Albanije’.

Učesnici, pretežno omladinci, su nosili albanske nacionalne zastave i veliki transparent “Pritisnuti, Zaboravljeni”, javio je dopisnik Anadolije.

Oružani sukobi

Protest je organizovala Organizacija veterana bivše Oslobodilačke vojske Preševske doline (UCPBM), paravojne albanske formacije koja je početkom 2001. godine učestvovala u oružanim sukobima sa vojskom i policijom Srbije.

Tom protestu su se pridružile i neke albanske organizacije civilnog sektora.

Predsjednik Veterana UCPMB Nazmi Hajredini je rekao da traže samo pravdu.

“Podsjećamo Srbiju da je ova zemlja Kosovo, da je ova zemlja Albanija”, rekao je on.

Jedan od organizatora protesta Munir Rexepi je naveo da je UCPBM prihvatila prije 14 godina da preda oružje i da nastavi političku borbu.

“Ali smo izdati i zaboravljeni i od Prištine i od Tirane, a što je još gore i od lokalne vlasti ovdje”, istakao je on obraćajući se okupljenima.

Pored ispisanih transparenata na kojima se izražava protest zbog diskriminacije Albanca od Vlade Srbije, nošene su i slike albanskih lidera kao i karte ‘Velike Albanije’.

U zahtjevima koji su istaknuti tokom protesta zatraženo je da se ispred zgrade Opštine Preševo vrati spomenik poginulim borcima UCPBM koji su srbijanske vlasti 2013. godine uklonile.

Skup bez incidenta

Skup je trajao oko pola sata, protekao je bez incidenata, a na njemu nije bilo političkih predstavnika Albanaca sa juga Srbije.

Policija u civilu, kao i pripadnici bezbjednosnih službi Srbije pratili su i snimali protest.

Odbornici Preševa i Bujanovca, opština u kojima albanska nacionalna zajednica čini većinu, su prošle sedmice usvojili odluku o formiranju Asocijacije općina sa većinskim albanskim stanovništvom u  Preševskoj dolini.

Albanci žive u opštinama Preševo, Bujanovac i Medveđa, na jugu Srbije.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO