FOTO: Izbjeglice preko rijeke prelaze u Sloveniju

Deseci izbjeglica ilegalno su ušli danas u Sloveniju iz Hrvatske nedaleko od prijelaza Harmica u istoimenom pograničnom naselju u Općini Brdovec.

Kako javlja reporter Anadolije, izbjeglice su prešle rijeku Sutlu, kojom u tom dijelu ide granica između Hrvatske i Slovenije.

Nakon prelaska rijeke izbjeglice su se zaputile u pravcu Ljubljane preko poljoprivrednih površina.

Pripadnici granične policije Slovenije patroliraju duž granice i manje grupe izbjeglica odvode u Brežice, gdje se nalazi prihvatni centar.

Voz sa izbjeglicama ušao u Sloveniju

Voz sa oko 150 izbjeglica koje su iz Hrvatske došle u Dobovu upućen je kasno sinoć ka Ljubljani, odakle je nastavio za Postojnu, gdje se nalazi prihvatni centar, javio je reporter AA iz Dobove u istočnoj Sloveniji.

Iako je ranije bilo najavljeno da će slovenske vlasti vratiti izbjeglice nazad u Hrvatsku, došlo je do promjene te odluke i putnički voz je dobio status “šinskog vozila za posebne namjene”.

Odlukom Ministarstva unutrašnjih poslova Hrvatske, prijelazi Tovarnik, Ilok, Ilok2, Principovac, Principovac 2, Batina i Erdut, koji se nalaze na granici sa Srbijom, od sinoć su zatvoreni.

U Hrvatsku je do 8 sati jutros ušlo 13.300 izbjeglica.

Izvor: Agencije

 


Povezane

Francuski predsjednik je rekao da, ukoliko se ne kontrolišu vanjske granice Evropske unije, države će na ovaj ili onaj način uspostaviti nacionalne granice.

Published On 17 Sep 2015
Više iz rubrike Balkan
POPULARNO